“Tisućljeća kulinarstva” – užitak kuhanja kroz povijest!

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Još 2005. godine, sadržaj Arheološkog parka u Budinjaku nadopunjen je događajem pod nazivom “Tisućljeća kulinarstva”.

Riba pečena u glinenom kalupu, janjetina s metvicom pečena u glini, knedle od koprive, bob i kumin, kruh od voćnog kvasca, ječmena kaša, piva od koprive ili razne domaće poslastice, sve to, ali i još puno drugih ukusnih delicija moglo se kušati ovaj vikend u Budinjaku u Parku prirode Žumberak!

Naime, već 14. manifestacija “Tisućljeća kulinarstva” i ove je godine okupila zavidan broj ljubitelja prirode, ali i gurmana. Cilj ovog projekta je uspostavljanje kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarskih doživljaja u obliku privlačnih programa. Svi posjetitelji aktivno sudjeluju u pripremanju obroka, raspoređeni u nekoliko radionica: pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje.

Istaknimo kako je Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje” započela 2017. godine s provedbom trećeg Interreg projekta u kojem sudjeluje i Slovenija. Projekt “Uživam tradicijo” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. prosinca 2019. godine, a rezultat provedbe strategije je zajednički brend svih partnera projekta pod nazivom  UŽIVAM TRADICIJU. Nije bilo lako pronaći i sastaviti kulinarske recepte. Trebala je proći detaljna procjena izvodljivosti i kvalitete pripremljene hrane da bi recepti mogli ući u zbirku recepata “Tisućljeća kulinarstva”. Zbirka je prema glavnim arheološkim i povijesnim razdobljima podijeljena na pretpovijesni, rimski, srednjovjekovni i novovjekovni dio, a u svakom dijelu ponuđeni su i recepti za pripravaljanje barem po jednog bezmesnog jela, jela s mesom, slastice  i pića.

Uz pomoć vrijednih voditelja radionica, sve kuhinje bile su u potpunosti uspješno odrađene. Jela i pića bilo je i više nego dovoljno, sve je začinila ugodna radna atmosfera i predivno vrijeme!

      

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Podržite male proizvođače i domaće namirnice naručite online!

Odlasci na tržnice nisu više kao nekad, a i posjete trgovinama postaju pravi hazarderski pothvat. Nabavka namirnica u ovo vrijeme pandemije koronavirusa mora biti...

U Pivani predstavljen Zeleni Grif povodom Dana svetog Patrika

Mikropivovara Grif danas je u zagrebačkoj Pivani povodom Dana svetog Patrika predstavila– Zeleni Grif. Specifičnost ovog piva leži upravo u njegovoj boji, dobivenoj pomoću...