Klaudio među ženama

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Na terasi poznatog okupljališta mladih (i svih koji se tako osjećaju), Swanky Monkey Gardena u središtu Zagreba u Ilici oko istarskog vinara Klaudia Tomaza okupile su se mnoge žene a bilo je i nekoliko muškaraca.

Nakon dulje koronarne i potresne stanke, članice udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino), njihovi gosti i novinari, došli su na druženje i zabavu uz Tomaz vina. Poslije duge izolacije i karantene  bio je to tračak optimizma nakon svih loših stvari koje su se dogodile kako WOWicama tako i Zagrebu. Pod dirigentskom palicom dviju članica, Vlaste Pirnat iz uprave WOW i vinski educirane Manuele Maras, događaj je privukao brojne vinoljubice i vinoljubce.

Vinarija Tomaz u srcu je Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na 20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli, a u podrumu nastaju vrhunska vina.Vinar Klaudio Tomaz i sin Antonio prezentirali su četiri svoja vina. Za početak, gosti su kao piće dobrodošlice uživali u roséu Flaminio iz berbe 2018. koji je lepršav i ležeran polusuhi raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran. Nakon toga je uslijedila malvazija Avangarde 2019: svježa, mineralna, specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta. Na ovu su malvaziju Tomazovi vrlo ponosni i smatraju da je upravo ova berba najbolja malvazija koja je ikad izašla iz njihovog podruma. Treće vino bila je malvazija Sesto Senso 2015, vino stvoreno od odabranih bobica s najboljih položaja; macerirana 21 dan i odležavana 18 mjeseci na finom talogu te pohranjena na 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije. Gospođe, djevojke i muški gosti uživali su u suhom, toplom i mekanom, a opet svježem vinu koje mirisom podsjeća na pržene lješnjake, med, duhan i cimet.

U Istri s ponosom kažu “Teran je Istrijan” pa su se prisutni s radošću prebacili na “crvenog kralja”, čuveni teran Barbarossa iz 2017. koji je prisutne itekako zaintrigirao svojim čudesnim aromama. On je odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične rubin-crvene boje i fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome. To je vino okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno skladno i ugodno vino.Za Tomaza je poznato da stalno nešto smišlja, radi i stvara, eksperimentira i – iznenađuje. Upravo je tako i nastalo posljednje vino ovog ugodnog vinskog druženja – vino iznenađenja – Barbarossa Superior iz berbe 2017. koje je mladi Antonio sa ponosom točio iz magnum boce. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce . Barbarossa Superior 2017 još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište. Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovom društvu. No isto tako, svako od tih vina ima i svoju energiju i karakter, svako ima i svoju publiku. S radošću se čekaju nova WOW druženja, osobito od početka jeseni, ali će i tijekom ljeta biti lijepih iznenađenja.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Vinski razgovori uz Vina Belje

Nakon ljetne stanke, održani su 24. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ovom prilikom je Stiplošek ugostio vinariju Belje, a gošće su mu bile glavna...