Održan WineOs

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U “Muzeju okusa” u Osijeku uspješno je održan vinski festival WineOS.

WineOS, vinski festival održan je u Osijeku 11. i 12. siječnja u “Muzeju okusa”, gdje su uz pedesetak vinara iz Hrvatske, nastupili i vinari iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske i Srbije, a posredstvom uvoznika kušala su se i vina s Kosova.

Na festivalu su održane i brojne radionice. Na radionici “NEKI NOVI PELJEŠAC-MODERNOST SMJENJUJE TRADICIJU” kušanjem desetak vina, od baznih plavaca do selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja ispričali su priču o nekom novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i proizvode fina i uglađena vina.

Na radionici “VRANAC NIJE SAMO ZA TOPLA PODNEBLJA!” saznalo se da vranac na Fruškoj gori rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok od vranca u Iloku i Erdutu dvoje vinara proizvode sortno vino.Time se opovrgava uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent, jer pripada toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore i Hercegovine.

Radionica “VINSKI INDIANA JONES” bila je priča o Ivici Dobrinčiću koji je svojim loznim cijepovima obnovio mnoge vinograde na Krku i u Vinodolu. Obnovio je i stare sorte trojišćina ili sansigot koji izvozi i u SAD. Na radionici se kušala žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine i sansigoti iz 2015., 2013.i 2011. godine.

Radionicu “DUNAVSKI CHARDONNAY IZ BARANJE I ERDUTA – HRVATSKI ODGOVOR NA CHABLIS” bila priča o vinima Belje d. d. Koje ima vinograd chardonnaya od 60 hektara u komadu i o graševini Jasne Antunović. I beljski i Antunović vinogradi su pored Dunava pa se može reći da je ta moćna rijeka u svoje naručje u Baranji i Erdutu prihvatila tu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske.

Radionica “HRVATSKO VINSKO BLAGO GENIJA IZ HRNJEVCA” bila je posvećena Ivanu Enjingiju koji je na Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina sa svojim Venjem ponio titulu svjetskog prvaka.

Na radionici “ZAPJENJENA GRAŠEVINA” rečeno je da se danas u sedam hrvatskih vinarija pjenušac proizvodi od graševine, a u tri vinarije pjenušac se zove – Grasecco!

Sve je više vinara koji organski proizvode vina čulo se na radionici “ČISTA PRIRODA, VINA BEZ KOMPROMISA!” U nekim slučajevima se ide u ekstrem te se, primjerice, teran macerira 365 dana, a i u boce ide bez sumpora.

Na radionici pod nazivom “VELIKA VERTIKALA ČAROBNOG MJESEČARA” kušala su se vina Josipa Brkića koji je jedini biodinamičar s hercegovačkog krša.

Na radionici “BISERI ARHIVA ILOČKIH PODRUMA” kušala su se arhivska vina Iločkih podruma d.d. koja su posljednjih godina najnagrađivanije hrvatska vina. Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto.

Na svim radionicama voditelj ili suvoditelj bio je Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

Među onima koji nisu toliko poznati na hrvatskome tržitu pažnju posjetitelja privukla je i vinarija “Povratak” iz Žepča iz Bosne i Hercegovine. Vinarija je osnovana 2014. i ima čak 50 hektara vinograda a ove godine planiraju posaditi još pet. “Povratak” je ponudio Merlot, vino Ancellotti (Cabernet franc), Pinot sivi, Mueller-Thurgav, Traminac i vino od češke sorte Palava koja je nastala kombinacijom Sivog pinota i Traminca. ”

Među onima koji žele na hrvatsko tržište je i vinarija “Mačkov podrum” s Fruške gore iz Iriga iz Srbije. Kušalo se Ranjski rizling, Chardonnay, Savignon blanc, Gewuertz traminer, Crni pinot, Merlot, Cabernet sauvignon i Cabernet franc a posebno je zanimljiv Portugizac kojeg se ovisno o godini proizvede između tri i sedam tisuća boca i koji se izvozi u SAD u New Yersey a na Svjetskom prvenstvu Portugizaca prošle godine u Pečuhu u Mađarskoj dobio je zlatnu medalju.

Na Festivalu su bila i vina Krauthaker, Mihalj, Josić, Antunović, Badel 1862, Belje d.d., Kutjevo d.d., Brzica, Kalazić, Buhač, Markota, Siber, TRS, Perak, Erdevik, Šipun, Pavlomir, Hepok, Peninsula, Erdutski vinogradi, ALL4 Wine, Palihnić, PP Orahovica, Brzanov, Vinum, Misna vina, Kaptol, Bogdan, Future vision Winestem, Pinkert, Feravino, Svjetli dvori, Iločki podrumi d.d., Kusić, Apostol, Josipović, Bartolović Kolar, Sontacchi, Papak, Jerković, Đuzel, Burence i Matković .

Nastupile su i mađarske vinarije Maczko pinceszet, Redy, Gere Tamas es zsolt Pinceszete i Bock Pince.

Dodajmo kako je na festivalu bilo i sirara, uljara i proizvođača kulena, kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda.

Tomislav Radić

Photo: Promo

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Vinski razgovori uz Vina Belje

Nakon ljetne stanke, održani su 24. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ovom prilikom je Stiplošek ugostio vinariju Belje, a gošće su mu bile glavna...