Sabatina 2019 – proglašeni dobitnici priznanja Sabatina 2019.

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Svečano je otvorena 29. Sabatina. Na svečanom otvorenju zaslužnim vinogradarima i vinarima dodijeljena su priznanja.

Danas se u sklopu Sabatine nastavlja edukativni program, u okviru kojega će se održati dvije posebne radionice posvećene temama: “Zaštićena oznaka izvornosti”  i “Kultura pijenja vina”, a koje su sufinancirane sredstvima EU temeljem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

29. međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. održava se od 7. – 10. studenog 2019. u Hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira.

DOBITNICI PRIZNANJA SABATINA 2019.

Priznanje„Stanko Ožanić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva

MLADEN GAŠPAR, Mostar

Mladen Gašpar diplomirani je inženjer, a cijeli svoj radni vijek posvetio je vinogradarstvu, radeći u raznim vinogradarsko-vinarskim tvrtkama. Sada je stručni savjetnik za reproduciranje, introdukciju i klonsku selekciju u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru. Drži predavanja vinogradarima, osobito na tradicionalnoj zimskoj školi rezidbe vinove loze i voćaka, a isto tako pomaže na terenu i educira vinogradare. Objavio je niz stručnih i znanstvenih priloga u raznim publikacijama, posebno o rezidbi, te sudjeluje u mnogim programima vezanima za razvoja vinogradarstva u BiH. Za svoj rad dobio je nekoliko priznanja od kojeg posebno izdvajamo Plaketu povodom 130 godina organiziranog vinarstva u BiH.

Priznanje„Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva

DANICA TADIN, Kaštela

Danica Tadin diplomirani je inženjer agronomije. Od ove godine radi u Ministarstvu poljoprivrede kao pročelnica podružnice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prije toga, od 2001. godine radila je kao pročelnica ureda Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ranije je obavljala poslove poljoprivrednog stručnog savjetnikaopćine Kaštela te stručnog savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Suorganizator je natjecanja za izbor „Najboljeg vinograda i maslinika“ Splitsko-dalmatinske županije, podpredsjednica udruge „Biblijski vrt Stomorija-Kaštela“ te je bila dugogodišnji član ekološke udruge „Lijepa naša Kaštela“. Dala je značajan doprinos razvoju vinogradarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebno na području Kaštela.

Priznanje „Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu

LUKA MARELIĆ, Čara

Luka Marelić djelatnik je Poljoprivredne zadruge PošipČara od osnutka odnosno od izgradnje vinarije u Čari, najprije kao voditelj proizvodnje vinarije, potom kao dugogodišnji upravitelj zadruge. Upravo nakon izbora Marelića za upravitelja, zadruga je napravila veliki iskorak, posebno u osuvremenjivanju proizvodnje, podizanju kvalitete vina i plasmanu na tržištu. Perjanica čarske zadruge, vino Pošip, jedno je od najtraženijih vina na tržištu Hrvatske, ali i na stranim tržištima, posebno u Njemačkoj.

Priznanje uzornim vinogradarima

IVAN KUZMANIĆ, Kaštel Novi

Ivan Kuzmanić nastavio je tradiciju svoje obitelji koja preko 300 godina uzgaja vinovu lozu. Ima jedan veći vinograd u Kaštelanskom polju na području Stomorija u Kaštel Novom, pokraj Bibliskog vrta, a u kući staroj preko 120 godina ima podrum i kušaonicu vina. U svojim vinogradima uzgaja rijetke autohtone tradicionalne kaštelanske sorte poput glavinuše, babice i drugih. Godišnje proizvodi oko 4000 butelja vina zavidne kvalitete, što potvrđuju priznanja sa Sabatine, a dobio je i najveću nagradu na 5. natjecanju kaštelanskih vinara.

NEVEN VUINA, Kaštel Štafilić

Neven Vujina jedan je od najpoznatijih kaštelanskih vinogradara i vinara koji na zapadnom rubu Kaštelanskog polja ima vinograde na četiri lokacije, ukupno nešto malo manje od jednog i pol hektara i to uglavnom na njegovim starim djedovskim zemljama. U njima uzgaja pretežno tradicionalne izvorne dalmatinske sorte loze: crljenak, plavac mali, pošip i babicu. Vina plasira na tržište pod već prepoznatom robnom markom “Štafileo“ u okviru koje su i dva vrhunska vina. Osim na domaće tržište, svoja vina prodaje u Dansku i Sjedinjene Američke Države. Bio je i dugogodišnji predsjednik Udruge „Kaštelanski crljenak“.

IVAN KOVAČ MATELA, Kaštel Sućurac

Matelini su generacijama bili poznati ugostitelji iz Kaštel Sućurca, a Ivan se, potaknut pričom o kaštelanskom crljenku kao sinonimu slavne sorte zinfandel, strasno angažirao u vinogradarstvu i vinarstvu. Zbog toga je najprije posadio 2300 loza, a potom podigao i drugi vinograd iznad Kambelovca. U svojim vinogradima zasadio je svih sedam poznatih kaštelanskih autohtonih sorti vinove loze. Među prvima je punio u boce kaštelanski crljenak nakon njegove obnove. Njegova vina pod robnom markom Matela već su visoko pozicionirana na tržištu, a za kvalitetu su neka dobila kategoriju vrhunskih te su nagrađena medaljama na mnogim natjecanjima, uključujući i Sabatinu. Ivan Kovač ima velike planove za budućnost, u prvom redu podići nove vinograde, ali i sagraditi vinski hotel.

Povelja„Zlatan Plenković“, mladom vinogradarsko-vinarskom stručnjaku
(dodjeljuje Zlatan otok d.o.o. Sveta Nedjelja, Hvar)

ANA MUCALO, Split

Ana Mucalo diplomirala je (2010.) te magistrirala i doktorirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Danas je djelatnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Znanstveni i stručni interes su joj ampelografija, vinogradarstvo i istraživački projekti unaprjeđenja kvalitete vina primjenom ampelotehničkih zahvata u vinogradu. Sudjelovala je u nastavu Studija Mediteranske poljoprivrede i to kao suradnica u predmetu vinogradarstvo. Objavila je već nekoliko znanstvenih radova, a od 2011. stalno sudjeluje na Sabatini u pripremi i izlaganju znanstvenih referata kao autor i koautor. Isto tako u nekoliko navrata bila je predavač na raznim simpozijima. Radila je na nekoliko istraživačkih i znanstvenih projekata, te je koautor knjige „Divlja loza“.

Priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi
(dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo)

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA LOVAS

Poljoprivredna zadruga Lovas osnovana je 1953. godine, te je prošla burni put u svom razvitku. Najdramatičnije je bilo u vrijeme Domovinskoga rata kada su zadrugari morali ići u izbjeglištvo. Danas zadruga uspješno posluje i ima oko 50 zaposlenih. Djelatnost zadruge je vrlo široka, od uzgoja žitarica i drugih usjeva preko voćarstva do stočarstva. Ipak, u djelatnostima zadruge posebno mjesto zauzimaju vinogradarstvo i vinarstvo. Zadruga proizvodi čitav niz traženih vina od kojih su neka nagrađivana na Sabatini i drugim prestižnim ocjenjivanjima.

Zlatno pero Sabatine, za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije

MLADEN KRNIĆ, Split

Mladen Krnić umirovljeni je fakultetski obrazovani novinar, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Među ostalima, dobitnik je „Zlatnog pera“ Noćnjaka.Ovaj zaljubljenik u novinarstvo, nakon umirovljenja svoju je profesiju pretvorio u hobi pišući redovito kolumu „Dalmovnica“ u Slobodnoj Dalmaciji, a hobi – poljoprivredu i turizam – pretvorio u osnovnu preokupaciju. Unatoč pregršt osvojenih zlatnih medalja i šampionskih titula za svoja maslinova ulja, ističe da uvijek o poljoprivredi treba učiti. O vinogradarstvu je rado pisao i dok je bio aktivan novinar te pomoćnik glavnog urednika Slobodne Dalmacije. Tada je svojom pisanom riječi nastojao pomoći vinarima u problemima kojih je uvijek bilo na pretek. Tako je nastavio i nakon umirovljenja u svojoj kolumni,nedjeljom u Slobodnoj Dalmaciji, pa su mu česte teme vezane za vinogradarstvo i vinarstvo, a redovito piše i o Sabatini.

Zlatna amfora Sabatine, za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva
(dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova)

AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agronomski fakultet u Zagrebu ove godine slavi 100 godina od osnutka, jer je svoje postojanje započeo kada je 1919. godine Kraljevskim ukazom utemeljen Gospodarsko-šumarski fakultet u Zagrebu. Fakultet je 1992. dobio današnji naziv i organizaciju. Kroz cijelo vrijeme fakultet je pohađalo i na njemu radilo oko 17.500 studenata i profesora, od kojih je veliki broj izrastao u vrsne stručnjake i cijenjene znanstvenike. U okviru znanstvenog i pedagoškog rada fakulteta vinogradarstvo i vinarstvo ima značajno mjesto. Zbog toga se na fakultetu osnovao poseban Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo te vinarsko pokušalište „Jazbina“ koji su, iako utemeljeni za nastavu i praktičnu izobrazbu, u praksi značajno pridonijeli razvoju hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.

Povelja za promociju i afirmaciju vinogradarstva i vinarstva putem umjetnosti

VINKO COCE (posmrtno)

Vinko Coce potječe iz jedne od najstarijih obitelji s čiovske strane Trogira, čiji su korijeni zabilježeni još u 16. stoljeću, a on je pjevao glazbu mediteranskog suzvučja od kada je znao za sebe. Dugo je surađivao s poznatom klapom Trogir i uspješno nastupao u mnogim zemljama te na festivalima, posebno Splitskom (Grand prix). Izvodio je mnoge pjesme s temom vina kao na primjer “Kora kruha u vinu” (nominacija za Porina), „Žmul Vina“ (nagrada na Marko Polo festivalu) i druge. Bio je velik zaljubljenik u vina, ali je bio i dobar poznavalac. Družio se s mnogim vinarima (pjevao na proslavi 100 godina zadruge u Janjini) a posebno su zapaženi njegovi nastupi na Sabatini, gdje je uživao u vinu i pjesmi i to u Supetru (2000.), Orebiću (2001.) i Trogiru (2009.). Sabatinaši će ga uvijek pamtiti.

U petak, u 20.00 održat će se svečana dodjela priznanja za otvorena i mlada vina.

Čestitamo nagrađenima!

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Vinski razgovori uz Vina Belje

Nakon ljetne stanke, održani su 24. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ovom prilikom je Stiplošek ugostio vinariju Belje, a gošće su mu bile glavna...