Vrijeme je za… vina Sokač

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke obratili su se vinar Ivan Sokač, sommellier Tomislav Jakopović i organizator promocije pod nazivom „Vrijeme je za…“ Vjekoslav Madunić.Po jednodušnoj ocjeni nazočnih bilo je to ugodno, inspirativno i otkrivalačko vrijeme, jer su Sokačeva vina za mnoge bila pravo otkriće. Utoliko je ovo predstavljanje ispunilo svoju osnovnu svrhu upoznati vina i vinara na najbolji mogući način…

Ono što je vidljivo Ivan Sokač radi svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način. Ne žuri i ne „trči pred rudo“, kako bi se reklo u narodu, već vinima daje vremena da dođu u punu formu da bi izišla na tržište. Aktualizirali smo to i prije kušanja crnog Cuvee-a 2018., a ponajviše na tom vinu. Od deset ponuđenih vina nijedno nije bilo ispod razine i bilo je stvarno teško odlučiti se za vrhunac večeri. Za neke je to, razumljivo, bio izbor bobica graševine iz 2017. Oduševljenje i opće priznanje je izazvao prijedlog Željka Suhadolnika, doajena novinarstva o vinu, da probamo još jednom graševinu iz 2016. inače pobjednika na GASTU u Splitu 2018. u vrlo jakoj konkurenciji sa 89 osvojenih bodova, zlatom i titulom šampiona. Ali ni ostala vina: od dvaju rajnskih rizlinga 2015. i 2017., moćnih sauvignona 2019. i 2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog da ne prevladava, preko muškata žutih iz 2019. i 2017. do već spominjanog Cuveea -nisu zaostajala kvalitetom. U najavi sam napisao da će Tomislav Jakopović imati slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje, jer od toliko dobrih i odličnih vina neka su morala izostati, a Ivan Sokač može mirno spavati, jer je kvaliteta neupitna. Nisu to velike količine u usporedbi sa drugim vinarima u Hrvatskoj, 8000 loza i oko 12000 litara vina, ali škarta nema -sve je dobro! A to je rijetka pojava u hrvatskom vinarstvu gdje često u proizvodnji više desetaka tisuća litara vina ima svega i svačega…Bravo Ivo.Interakcija Jakopovića i vinara sa nekolicinom raspoloženih za diskusiju (Vito Andrić, Tomislav Radić, Željko Suhadolnik, Davor Novak…) bila je živa, zanimljiva, poučna. Sokač je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron, i kao što mora biti precizan u svom poslu, jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri. „Vinski elektroničar“ kako je naslovljen tekst u portalu Fama od prije tri godine. Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar, gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Dobio je mnogobrojna priznanja, preko stotinu, počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, već spominjanog Gasta do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na velikom međunarodnom festivalu (preko stotinu vinara i 500 uzoraka) u Gornjoj Radgoni. Njegova vina se osim na kućnom pragu mogu kupiti i u prodavaonicama Vrutka. Zadnjih godina vinar je imao problema sa mrazom pa na završetku ovoga teksta uz dobro zdravlje želimo mu i dobru vinogradarsku godinu.Vina su služena slijedećim redoslijedom:

1.Graševina 2017.

2.Graševina 2016.

3.Rajnski rizling 2017.

4. Rajnski rizling 2015.

5. Sauvignon 2019.

6. Sauvignon 2017.

7. Cuvee crni 2018.

8. Muškat žuti 2019.

9. Muškat žuti 2017.

i 10. Graševina izbor bobica 2017.Kušanje su pratili mali zalogaji (ementaler, punjene kifle i pašteta od tune ) cateringa „Mrvica“ iz Zagreba.

Fotografije: Marko Čolić

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Vinski razgovori uz Vina Belje

Nakon ljetne stanke, održani su 24. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ovom prilikom je Stiplošek ugostio vinariju Belje, a gošće su mu bile glavna...