Najpopularniji napitak na svijetu

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ne možete zamisliti dan koji počinje bez šalice kave?  Niste jedini, taj crni aromatični napitak dio je svakodnevice milijuna ljudi. Da li zbog mirisa, okusa, arome ili svega zajedno, mnogi će se složiti kako jutarnja šalica dobre kave i najgori dan može učiniti podnošljivim.

No, gotovo pa vrijedi i obratno; počnete li dan uz loše pripravljen machiato, još će vas dugo mučiti njegov gorko-kiseo okus. Savršeni espresso ne nastaje međutim slučajno, da bi se pripremio, moraju biti zadovoljeni točno propisani, optimalni parametri. A ta svojevrsna matematika kave kaže kako mljevene kave treba biti 7 grama, tlak iznositi 9 bara, temperatura vode kretati se oko 88 stupnjeva (±2°C) , a vrijeme protoka 25 -30 sekundi.

Tajna vrhunskog espressa

U idealnoj situaciji, od koje je praksa u domaćim cafe barovima još poprilično daleko, kad naručite šalicu kave, trebale bi ju pripremiti stručne ruke. Točnije rečeno, barista, profesionalac, onaj koji vodi računa o svemu što utječe na kvalitetu napitka koji će vam na kraju ponuditi. Da bi se pripremio vrhunski espresso, sve je važno, kaže Zlatko Miletić, predavač i ujedno vlasnik Škole espressa: količina kave, krupnoća mljevenja, vrijeme izvlačenja ekstrakta, a posebice održavanje espresso aparata, koji treba čistiti svaki dan. Sve te dragocjene tajne zanata mogu se naučiti na seminarima koji se održavaju svaki mjesec u trajanju od tri dana na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Polaznici uz teorijsku imaju i praktičnu nastavu, među ostalim uče kako pripremiti koktele od kave.

Upravo su to sve popularnija pića na bazi kave. Navike potrošača se mijenjaju, nekad je na vrhu ljestvice bila obična turska kava, odlično je prihvaćen cappuccino, pa su onda došla egzotična pića različitih okusa i aroma kojima je kava jedan od osnovnih sastojaka. Kava se može pohvaliti velikom raznolikošću okusa, pogotovo ako se kombinira s čokoladom, sladoledom, alkoholnim ili bezalkoholnim pićima.

U nas se najviše pije velika kava s mlijekom, a sve su traženije i instant kave (nesscafe), jer kad nju naručite u kafiću barem znate da ćete dobiti napitak bez oscilacija u okusu.

Latte art

Tehnikom latte art cappuccino dobiva novi, umjetnički izgled. I to se uči na seminarima, od toga kako napraviti cappuccino kremu, do pokreta kojim će barista vješto oslikati, iscrtati od pjenice mlijeka  najrazličitije likove, figurice, simbole na površini kave.

Kava je biznis

Kava nije samo najpopularniji napitak u svijetu, veliku važnost ima i u međunarodnoj trgovini. Njome se trguje na njujorškoj i londonskoj burzi. U svijetu biznisa, kava je, nakon nafte, prema veličini, drugi proizvod kojim se najviše trguje.

Amerika je najveći svjetski potrošač kave, a najviše se kave po stanovniku, između 9 i 11 kilograma, popije u skandinavskim zemljama. Za Hrvatsku nema pouzdanih podataka, procjenjuje se da je potrošnja oko 3 i pol kilograma po stanovniku.

Od 20-tak vrsta kave najviše se uzgajaju dvije – robusta i arabica. Arabica raste na višim nadmorskim visinama, ima manje kofeina od robuste, kvalitetnija je, ali  i skuplja.

(M.G.)

Izvor: Žena.hr

Prethodni članakLiker od pive
Sljedeći članakI povrće može biti delicija

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Kreće novi ciklus Franck natjecanja za najboljeg baristu u regiji

Cilj natjecanja je podići svijest o važnosti pripreme kvalitetnog napitka na bazi espressa među konobarima, uz poticanje razvijanja vještina i nagrađivanje najboljih Polufinalnim natjecanjem u...

Kava pomaže u borbi protiv pretilosti, istraživanje je to potvrdilo!

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod žena koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno zabilježen ukupni postotak masnog tkiva za 4,1...

Hoćemo li i bez kave ostati?

Neki od najvećih svjetskih trgovaca kavom pripremaju se za probleme u lancu opskrbe budući da, kako piše Novac, pandemija koronavirusa stvara rizik od zatvaranja...