Bikla

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Biklu je “registrirao” Mihovil Pavlinović. Početkom 20. stoljeća po istim se nazivom spominje u nekadašnjoj Poljičkoj Republici. F. Ivanišević kaže (1903.): “Bikla je vino pomišano s mlikon po a po. Prije bilo je to ugodno piće, sada mlađi ne maru za biklon.”

Kada je bilo riječi o bevandi, uzgred je spomenuta bikla — piće od vina i mlijeka. Spominje se prvi put u drugoj polovici 19. stoljeća u Makarskom primorju. Biklu je “registrirao” Mihovil Pavlinović.

Početkom 20. stoljeća po istim se nazivom spominje u nekadašnjoj Poljičkoj Republici. F. Ivanišević kaže (1903.): “Bikla je vino pomišano s mlikon po a po. Prije bilo je to ugodno piće, sada mlađi ne maru za biklon.”
Ta se mišavina, po nazivu bikla, pravi, ili se je donedavno pravila, uglavnom u srednjem dijelu Dalmacije (osobito na području Imotske krajine) i to u kraju oko Mosora, Biokova i Rilića. Suvišno je reći – tamo gdje je za to bilo “sirovine”, gdje je razvijeno vinogradarstvo i stočarstvo!

Etnolog Milovan Gavazzi iznosi “da se u nekim predjelima Dalmacije gostu, rodilji ili inače iscrpljenoj osobi nudi hladno mlijeko (ili sirutka) s vinom, i to gotovo isključivo crvenim, kao narodno piće za okrepu i osvježenje (i to osobito ljeti kada ima hladnoga vina i mlijeka u podrumu”. Ta konstatacija nije dovoljno iscrpna jer “osobito ljeti” svuda i nije bilo pravog vina. Uostalom, F. Ivanišević kaže: “U sridnjin i donjin Poljicin malo koja kuća da ne sadi lozu i ne pije svoga vina tamo do Uskrsa, a na lito ko more, kupuje, a ko ne, ’lađa se studenom vodon.”

Danijel Alerić napisao je najopsežniju studiju o bikli (RIJJ, sv. 14, 1988.) pa je dao ove zaključke: “Ono se izvorno pravi tako da se u posudu djelomično napunjenu crnim vinom namuze ili nalije bar još toliko sirova mlijeka, ali, često, i mnogo više, ovisno o ukusu; pri tom vino igra pasivnu ulogu, očito, zato jer se smatra važnijim od mlijeka i jer se tako s njim bolje izmiješa i bez upotrebe žlice. Ono je svjetlije ili tamnije ljubičaste boje, ovisno o količini crnoga vina. To je uglavnom omladinsko i žensko piće, odnosno piće onih koji, zbog raznih razloga, nisu skloni čistom vinu.
Ono je uobičajenije na otočnom nego na kopnenom dijelu srednje Dalmacije: na otocima se načelno pije u kasno proljeće i preko cijeloga ljeta, a na kopnu — uglavnom u kratkom jesenskom razdoblju kad ima mlada vina.”
Evo i dva književna “recepta”.

Po kazivanju Jure Kaštelana u Zakučcu kod Omiša pravi se to piće od crna vina i mlijeka, u odnosu pola prema pola. Pravi se u svako doba godine, ali samo radi toga da posluži kao lijek. Daje se bolesniku koji je bolestan od neke lakše bolesti (težemu bolesniku, na primjer, onomu koji je bolestan od upale pluća, daje se piće od vina i ulja, također u odnosu pola prema pola).
U Podosoju kod Imotskog rođen je pjesnik Petar Gudelj koji je o tom napitku ovako progovorio: “Loza i koza! Ne sastadoše se samo na klancu i u sliku, nego i u bikli, čudesnom arhajskom napitku od tek umuzena, još zapjenjena mlijeka i mlada, tek prevrela crnoga vina. Pastirsko piće: zamuze se u vino, u tikvi. Ili u plitvini, i pije prilogom. Pije li se bikla igdje još osim u Imoti?”

Izvor: Portal oko

Prethodni članakSve dobre strane piva
Sljedeći članakPrženo pivo

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

“Naša tri srca za vaša tri srca!”

Radenska pokrenula nacionalni projekt kojem je cilj ekonomski olakšati start svim roditeljima trojki u 2018. Zamislite da nakon vijesti da ćete postati roditelji, ultrazvuk signalizira...

Funkcija vode u organizmu – Pijete li dovoljno tekućine?

Koja je funkcija vode u organizmu? U krvi prenosi glukozu, kisik i masti u mišiće i odnosi otpadne produkte metabolizma kao što su ugljik...

EK registrirala građansku inicijativu ‘Voda je ljudsko pravo’

Europska komisija registrirala je prvu europsku građansku inicijativu kojom je se poziva da zakonski zajamči pravo na vodu i izuzme upravljanje vodnim resursima iz...