Kako se dobiva pivo

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Veliki tankovi golemih industrijskih pivovara, bakreni lonci u pivnicama ili posude u kućanstvu? Gdje god se kuha, osnovni proces dobivanja piva svuda je isti.

Prvi korak u proizvodnji piva je topljenje šećera iz slada – mljeveno žito miješa se s vrućom vodom. Dobivena slatkasta smjesa mora se slegnuti nakon čega se slatko nehmeljeno mlado pivo otače kroz umetnute tanjure na dnu. to je jednostavniji način topljenja šećera, naziva se infuzija i najčešće koristi pri proizvodnji svijetlog engleskog piva. Složeniji sustav naziva se kuhanje, a koristi se za piva koja fermentiraju na dnu (Pilsner piva). Smjesa se vadi malo po malo na različitim stupnjevima i prenosi u posudu gdje se polagano dovodi do vrenja. Nakon par minuta kuhanja mlado nehmeljeno pivo vraća se u posudu sa smjesom.

Tako dobivena tekućina kuha se s hmeljnim češerima sat ili više. Neki se hmeljni češeri dodaju na početku kuhanja kako bi se raščistilo mlado nehmeljeno pivo i odvojila gorčina, a ponekad se dodaju blizu kraja tek toliko da oslobode ulja kako bi dali finalnu aromu.
Mlado hmeljeno pivo potom se propušta kroz filter kako bi se uklonili potrošeni šećeri. Nekada se pivo hladilo u pladnjevima, a danas se koriste uređaji za hlađenje.

Pivo se potom stavlja u posudu za fermentaciju u koju se ubacuje kvasac koji šećere pretvara u alkohol i proizvodi ugljični dioksid. Po završetku fermentacije kvasac se ispušta s dna posude, a pivo nalijeva u tankove za čuvanje gdje će odležati i sazrjeti.
Prije pakiranja u boce ili bačve pivo se filtrira. No, neka tradicionalna piva se ne filtriraju, a nekima se u boci ili bačvi dodaje šećer kako bi se potakla daljnja fermentacija ili suhi hmeljni češeri kako bi pivu dali ekstra aromu.

Život piva produžuje se pasterizacijom čime se ubijaju bakterije koje su možda ušle tijekom procesa varenja i koje bi ga mogle ukiseliti. Pasterizacijom se ubija i kvasac što znatno utječe na okus i karakteristike piva pa neki proizvođači distribuiraju nepasterizirano pivo koje se treba brzo potrošiti. U svijetu je po tome poznata pivovara Grolsch, a kod nas se trenutno na tržištu pojavljuje nepasterizirano samo Vukovarsko pivo.
Pivo se danas puni u staklene ili plastične boce, drvene ili metalne bačve i limenke. Flaširano pivo ušlo je u široku upotrebu sredinom 19 stoljeća kada su konstruirani parni strojevi za izradu boca. Boce su bile smeđe ili zelene kako bi se spriječilo prodiranje svjetla i kvarenje sadržaja, a ta se tradicija zadržala do danas. Boce su u početku zatvarane kao vino sve do 1872. godine kada je patentiran čep na vijak kojim je bilo moguće bocu ponovno zatvoriti. Dvadeset godina kasnije osmišljen je metalni čep, znatno jeftiniji i pogodniji za masovnu proizvodnju.

Čepljenjem boce za neka piva proizvodnja nije završena. Neka, vrlo cijenjena piva sazrijevaju u boci. U Belgiji je to poznati Trappist ale Orval koji u boci ima debeli talog. U Francuskoj je to bière de garde tradicionalno sazrijeva u boci i, kao vino, godinama je sve bolje.

Izvor: Pivnica

Prethodni članakBizarne pivske pipe
Sljedeći članakPivo s kitom

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Pivo – pučko piće koje se jednostavno obožava

Prema istraživanjima arheologa (koji ispituju prošlost na temelju materijalnih nalaza), lov i skupljanje u divljini slučajno izraslih jestivih plodova, ponajviše žitarica, nisu osiguravali opstanak...

Pivovara Daruvar, najstarija pivovara u Hrvatskoj, osvaja svojom pivskom pričom

U Daruvaru, gradu piva, i ove se godine, 17. i 18.05.2019. održavaju DANI PIVA, poznata manifestacija koja na jednom mjestu okuplja najveći broj domaćih...

Kad žene vole pivo – I liniju craft piva 5th Element

Nije tajna da i žene vole pivo! 5th Element linija craft piva stvorena je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa...