Pivo – pučko piće koje se jednostavno obožava

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Prema istraživanjima arheologa (koji ispituju prošlost na temelju materijalnih nalaza), lov i skupljanje u divljini slučajno izraslih jestivih plodova, ponajviše žitarica, nisu osiguravali opstanak čovjeka pa je prelazak s nomadskog-lutalačkog, na sjedilački način života i pripitomljavanje divljih životinja, bilo spasonosno rješenje.

Prve takve promjene dogodile su se pred oko 9.000 godina prije naše ere i to na prostorima međurječja Tigrisa i Eufrata, kasnije prozvanog Mezopotamija. Uzgojene i ubrane žitarice (ječam, pšenicu i dr.) valjalo je čuvati i štedljivo trošiti kako bi te zalihe potrajale do nove berbe (žetve), ali za to nisu postojali odgovarajući uvjeti. U vlažnim i toplim skladištima (u dupljama stabala ili u glinenim vrčevima itd.) žitarice bi proklijale, što je izazvalo razgradnju škroba do monosaharida iz kojih je aktivnošću kvasaca nastupilo alkoholnog vrenja i nastalo niskoalkoholno piće (ili tekući kruh). To otkriće čovjek je počeo koristiti pred oko 4.000 godina prije naše ere, tako da je sušenjem taloga koji je zaostao nakon alkoholnog vrenja proizvodio dvopek višegodišnje trajnosti (tzv. pivski kruh – bappir), koji je korišten za jelo, ali i kao matica za pokretanje nove proizvodnje (tekućeg i pivskog kruha). Povjesničari koji svoje znanstvene nalaze temelje na slikovnom pismu (ideografiji i piktogramima) i na drugim pisanim dokumentima (od kojih su najraniji povezani s proizvodnjom piva nastali oko 3.400 godina prije n.e.) zaključili su da je upravo ovakav način proizvodnje, nametnuo potrebu evidentiranja i uređenja raspodjele (žitarica i piva), te potaknuo nastanak novih društvenih odnosa među ljudima koji se manifestiraju podjelom rada i označavaju kao civilizacija (civis = građanin, civilis = građanski). Od tih davnih vremena pa do danas proizvodnja piva (jednako kao i proizvodnja kruha) temelji na istim principima. Pivo je i tada, jednako kao i danas bilo i ostalo pučko piće svih građanskih slojeva, jer se može proizvodi u tijeku cijele godine, u relativno kratkom vremenu i u velikim količinama, pa je i cijenom konkurentno ostalim alkoholnim pićima. Suvremeno se pivo najčešće pojmovno određuje kao alkoholno piće s razmjerno malim sadržajem etanola (obično s oko 3,5 % vol.) i s obiljem ugljičnog dioksida. Osnovna sirovina za proizvodnju piva je slad (isklijali ječam) iz kojega se (kuhanjem u vodi) priprema sladovina. Ohlađenoj sladovini dodaje se vinski kvasac, a nakon alkoholnog vrenja i hmelj. Ako se alkoholno vrenje provodi kod nižih temperatura (do 18°C) nastaje tzv. pivo donjeg vrenja (kakvo je Plzenjsko), dok se kod tzv. gornjeg vrenja (kod t0 do 20°C) proizvode piva na tržištu poznata kao engleska.

U davnoj prošlosti pivo se je proizvodilo isključivo iz žitarica i tek se je pred oko 1000 godina počelo s dodavanjem jedne sastavine iz ploda – šiške jedne povijuše iz porodice konoplje kojoj je hrvatsko ime hmelj, a lat. botaničko Humulus lupulus, u čijim se ženskim cvjetovima nalazi gorka tvar-lupulin. Ječmeni slad se djelomično može zamijeniti i neslađenim žitaricama i šećerom (kristalnim šećerom – saharozom). U proizvodnji piva dopušteno je dodavati askorbinsku kiselinu, sredstva za bistrenje i stabilizaciju, a kod pripreme tamnog piva (uz obvezno deklariranje) i prženi slad, odn. karamel od slada ili šećera.

Cjelokupni proces proizvodnje piva može se obaviti kroz 3 do 5 tjedna (vrenje od 3 do 10 dana, a odležavanje od 3 do 4 tjedna). Pivo u prodaji (ako nije drugačije određeno) mora biti bistro i bez taloga, svojstvenog mirisa i okusa, s najmanje 0,3 % ugljičnog dioksida. Sadržaj hlapivih kiselina ne smije biti veći od 6 g/l, a sadržaj SO2 do 20 mg/l. Osnovna sladovina za svijetlo pivo mora sadržavati najmanje 10 % ekstrakta, za tamno 12 %, a za specijalna piva 14 %. pH piva se kreće između 4 i 4,8, a jodna reakcija na škrob mora biti negativna.

Izvor: Vinopedia

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Pivovara Daruvar, najstarija pivovara u Hrvatskoj, osvaja svojom pivskom pričom

U Daruvaru, gradu piva, i ove se godine, 17. i 18.05.2019. održavaju DANI PIVA, poznata manifestacija koja na jednom mjestu okuplja najveći broj domaćih...

Kad žene vole pivo – I liniju craft piva 5th Element

Nije tajna da i žene vole pivo! 5th Element linija craft piva stvorena je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa...

Pivo kao boja

Počeo sam crtati s pivom prije više od dvije godine. Do toga je došlo zbog moje nemarnosti, kada sam uzeo sav pribor, osim boje,u...