Staro nije dobro

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Općenito se misli, potpuno opravdano, da hiperprodukcija globalnih pivskih giganata vodi ka unificiranju piva, pretvaranju zlatnog soka o bezličan, dosadan napitak, naprosto – srozavanju kvalitete, pa se sve više kunemo u povratak korijenima, tradicionalnom, starinskom načinu kuhanja piva. No, to ne mora automatski biti i dobro.

U Češkoj je provedeno istraživanje koje je na temelju analize tragova piva na arheološkim artefaktima pokazalo da se i u davnim vremenima kuhalo svašta i makar šta i da je u proizvodnji piva bila svakojakih  prijevara i podvala. „Masovni pronalazak biljnih ostataka imao je iznenađujući sastav. Radilo se naročito o proklijalo zrnjevlje zobi s malom primjesom ječma, pšenice i raži. Pri tom valja znati da se još u srednjem vijeku zob smatrala nekvalitetnom sirovinom za proizvodnju pivskog slada. Konačno, postoje pismeni dokazi da je u 16. stoljeću postojala inicijativa da se formalno zabrani upotreba zobi u proizvodnji piva, s obzirom na neugodne posljedice konzumacije piva od zobi,” izjavio je arheo-botaničar Petr Kočár, koji je sudjelovao u istraživanju.

Dodao je da je srednjevjekovni pivski slad sadržavao i mnogo sjemenki raznog korova, među ostalim i kukolja (Lolium temulentum), koji sadrži otrovni alkaloid temulin.

„Upravo veća količina tog opasnog korova u sladarskim žitaricama moglo je prouzročiti i masovno trovanje konzumenata,” upozorava Kočár. A s druge strane, nekad su proizvođači piva i namjerno u žitaricama za proizvodnju slada ostavljali određenu količinu kukolja, zbog toga da bi povećali opojnost skuhanog piva. „Kukolj je danas na našem području praktično izumro korov, a to možemo zahvaliti usavršenom načinu čišćenja žitarica.”

Istraživanje je pokazalo da se loše pivo kuhalo ne samo u srednjem vijeku, nego se ni u ranom novom vijeku pivopije nisu mogle opustiti i biti sigurni da piju kvalitetno, svježe, prvorazredno, pošteno napravljeno pivo.

Projekt je realiziran u nekadašnjoj dvorskoj pivovari Chanovice, koja je sredinom 18. stoljeća kuhala 150 hektolitara piva godišnje a snabdijevala tri gostionice u mjestima Chanovice, Újezd i Svéradice. Dvorska sladara likvidirana je devedesetih godina prošlog stoljeća kada je dvorac obnovljen, a pivovara je uništena u požaru koji je dvorac zadesio još krajem 18. stoljeća – 1781. godine, a nakon toga iznova je izgrađena izvan dvorskog areala.

Fotografija: Autor Isidre blanc – Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49913110

Izvor: Pivnica

Prethodni članakBez kvasca nema piva
Sljedeći članakVrčevi njemačkih rezervista

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Pivo – pučko piće koje se jednostavno obožava

Prema istraživanjima arheologa (koji ispituju prošlost na temelju materijalnih nalaza), lov i skupljanje u divljini slučajno izraslih jestivih plodova, ponajviše žitarica, nisu osiguravali opstanak...

Pivovara Daruvar, najstarija pivovara u Hrvatskoj, osvaja svojom pivskom pričom

U Daruvaru, gradu piva, i ove se godine, 17. i 18.05.2019. održavaju DANI PIVA, poznata manifestacija koja na jednom mjestu okuplja najveći broj domaćih...

Kad žene vole pivo – I liniju craft piva 5th Element

Nije tajna da i žene vole pivo! 5th Element linija craft piva stvorena je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa...