Uloga čaše u doživljaju vina

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Važnost čaše je ključna u doživljaju vina. Kvalitetne čaše znaju biti iznimno skupe ali uvijek postoje načini kako optimizirati troškove. Kod nabave čaša je bitno postići traženi učinak, a to uvijek ne mora biti skupa priča.

Najbitnija stvar kod čaše jeste njena veličina – jer što je veća to bolje obuhvaća vinska isparenja koja usmjerava put nosa. Dobra čaša za crveno vino treba imati zapreminu od 6 DCL (20 unci) ili više. Kada točite vino u nju, natočite više od jedne trećine čaše. Čaše za desertna vina su uglavnom male, 2 – 3 DCL (6 – 8 unci), s upravo obrnutom funkcijom – izbjeći isparavanje alkoholnih para. Iako se problem isparenja alkoholnih para najbolje kontrolira konzumiranjem vina na odgovarajućoj tempreaturi.

Oblik čaše utječe na način na koji čaša usmjerava vino ka jeziku, ali ukoliko vino vrtite po nepcima, to će se samo odraziti na inicijalni osjećaj.

Čaše za Crni Pinot (Pinot Noir – Red Burgandy) su zloglasne po svojoj posebnosti, ujedno i skupe, ali, u pravilu, razlika je samo u estetici. Preporučamo – uštedite novce i kupite samo jedan – univerzalni set čaša.

Jedna od najbitnijih stvari o kojima treba brinuti tijekom kupovine čaša je postotak olova u istoj.

Dobar kristal sadrži preko 20% olova i kiseline mogu dovesti do njegove razgradnje. Pokusi ukazuju na to kako je opasnost od razgradnje olova u kristalnim čašama zanemariva, ukoliko vino ne prenoći u čaši.

Ne držite vino u olovnim dekanterima, posebno ne preko noći, budući da isto svakako neće vrijediti ničemu. Preporučeno je novo kupljene čaše prvo otapati 24 sati u octu te ih potom pažljivo oprati i obrisati kako bi uklonili olovo koje je preostalo od procesa proizvodnje.

Ukoliko želite u potpunosti izbjeći olovo – potražite bezolovne čaše.

Drugi problem kod nabave čaša, jeste prikladnost čaše za pranje i čišćenje.

Duboka čaša s uskim grlom će biti prava mora za pranje i nakon nekog vremena će vam svijest o teškom pranju umanjivati zadovoljstvo kušanja vina.

Izvor: Vinopije

Da bi se napravilo dobro vino, najvažnije je prije svega kvalitetno grožđe. Da bi se kušalo vino, ispitalo boju, ustanovilo da li je bistro ili mutno, odredilo da li se osjeća miris voća, cvijeća ili nečega drugog, usnama odredilo strukturu i punoću, najvažnija je prije svega pravilno izabrana čaša.

Grožđa se jako razlikuju i kvaliteta i aroma grožđa ovisi o položaju zemljišta, kvaliteti zemlje i načinu na koji se grožđe obrađuje.

Kušanja vina jako ovisi o izgledu čaše, a bistroću i boju vina najjasnije ćemo spoznati ako čaša ima prozirno nebrušeno staklo, tanke stjenke i čašku poput cvijeta tulipana. Izaberete li pravilnu čašu, vino će dati sve od sebe.

Bijelo vina pri posluživanju trebaju biti hladnija nego crna. Isto tako aromatičnija vina treba poslužiti hladnija od onih prigušenijih aroma. Snažnija vina bilo bi dobro istočiti sat ili dva u posebne pokale (dekantere) kako bi ih prozračili i dopustili da razviju sve mirise zarobljene višim alkoholima.

Vrsta vina određuje čašu

Sa šest tipova čaša možemo pokriti kvalitetno gotovo sva vina.

Visina nožice čaše utjecati će na toplinu koju dlan prenosi na vino, uvjetujući različito razvijanje i širenje okusa i mirisa vina.

Oblik čaške stvara različite kontakte vina s našim osjetilima i čaša koja se pri vrhu sužava koncentrira i usmjerava miris dok otvoren vrh čaše otvara i miris.

Crvena i crna vina upravo zbog topline dlana oslobađaju i puštaju svoje arome i mirise i za njih je najbolja čaša, veća čaša s niskom nožicom. Pa tako npr. cabernet sauvignon treba piti iz okruglog bordoškog pokala, dok crni pinot treba točiti u čašu za burgundac.

Šampanjci, bijela i rose vina, poslužuju se rashlađeni na određenu temperaturu i ne trpe toplinu dlana te je u tom slučaju najbolji izbor čaša s viskom nožicom.

 

Izvor: http://www.vinogradarstvo.com

Prethodni članakPiletina s tikvicama
Sljedeći članakVučeno tijesto Osnovni recept

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

G.E.T. kategorizacija – G.E.T. Stars (zvijezde vinskog turizma)

Svi koji se imalo ozbiljnije bave eno-gastronomijom i turizmom, čuli su za G.E.T. Report, to jest zagrebačku udrugu G.E.T. koja se na vrlo inovativan...

Arhivska vina

Zamislite tišinu arhivskog podruma!