Sirnica i garitula: Uskršnji kolači otoka Brača

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovaj tradicionalni Brački recept uvijek se pripremao na otoku za uskršnje blagdane.Sirnice i garitule mijese se od istoga tijesta.

1 kg brašna

10 jaja

25 dag šećera

15 dag masnoće ili margarina

0,1 l toploga mlijeka

8 dag kvasca

0,1 l kruškovca

naranča i limun

Na toplom mjestu ostavimo kvasac u mlakom mlijeku, u koje smo dodali 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna. Miješamo šećer s masnoćom i 6 žumanjaka.

Toj se smjesi, dobro umućenoj, dodaje brašno (polovica predviđene količine) i 4 cijela jaja. U rijetku smjesu ulije se uzdigli kvasac. Sve dobro lupamo drvenom žlicom dok se tijesto ne odvoji. Ostavi se na toplom da se diže par sati.

Kad smjesa udvostruči obujam, dodamo ostatak brašna i zamijesimo meko tijesto. Ponovno se diže (nekoliko sati). Dvaput uzdiglo tijesto podijelimo u četiri jednaka dijela. Od tri dijela umijesimo lijepe, okrugle lopte, a od četvrtoga dvije garitule. Garitula mijesimo tako da napravimo dugački tanki valjak od tijesta. Na sredinu utisnemo tvrdo kuhano jaje, a potom oko njega savijemo tijesto i ispletemo pletenicu dugačku 30-ak centimetara.

Ovako pripremljene oblike ostavimo  ponovno dizati. Posuda u kojoj ćemo sirnice peći, trebamo obložiti masnim papirom, na to složimo sirnice, uzdigle duboko zarežemo škarama iz tri smjera, tako da se rezovi spajaju u središtu (kao znak mercedesa).

Prije stavljanja u peć, tijesto namažemo žumanjkom koje smo razrijedili vodom. Pečemo na laganoj vatri (150 °C). Polupečene sirnice i garitule (nakon 20 minuta) vadimo iz peći i ukrašavamo zašećerenim snijegom od bjelanaca povrh kojega smo posuli razdrobljene kocke šećera. Vraćamo se u pećnicu i nastavljamo peći 20-ak minuta.

Prethodni članakPileća salata
Sljedeći članakŠunka u kruhu s burgundskim umakom

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...

Tamna čokolada protiv simptoma depresije

Redovita konzumacija tamne čokolade je u istraživanju provedenom na University College London povezana s pozitivnim utjecajem na raspoloženje i ublažavanjem simptoma depresije. Rezultati koje je...