Tiramisu

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Tiramisu je meni među najdražim slasticama, osim što se brzo priprema i nije zahtjevan za izradu, ukusan je i osvježavajuć. Ali ima jednu manu, pripravlja se od sirovih jaja, pa je važno da jaja budu svježa i da se desert što brže pojede.

za 8 – 10 osoba

1 kg sira mascarpone

0,8 l vrhnja za šlag

6 jaja

0,1 kg šećera

0,05 l amareta

0,02 kg vanilin šećera

0,05 kg mljevene crne kave (ili instant kava)

Skuhamo crnu kavu i pustimo je da se ohladi. Jaja operemo u hladnoj vodi, razdvojimo jaja od bjelanajca, koja stavimo u jednu posudu i umiješamo tvrdi snijeg, a u drugoj pjenasto izmiješamo žutanjke s vanilin šećerom i šećerom, na koji dodamo sir mascarpone. U posebnoj posudi umiješamo mikserom tvrdi šlag od slatkog vrhnja. Čvrst snijeg pridodamo šlagu, siru i žumanjcima miješajući sve zajedno ručno.* Dobro promiješajmo da sve bude jednolična masa. U kavu, koja je ohlađena i procijeđena od taloga (soca) dodajemo  amareto. Ovaj kolač možemo slagati na tri načina; u lim pa iz njega rezati kocke kolača, isto u lim pa kad se stisne preokrenuti ga na neki pladanj (tacnu) i rezati uske ploške ili u široke čaše na stalcima.

Za rezanje kocki: u lim na dno poslažemo piškote namočene u kavu pomiješanu s amaretom, neka bude pokriveno cijelo dno, a na dijelovima gdje ne stane cijeli piškot pokušamo ga skratiti. Sada preko tog sloja stavimo 1.5 cm kreme dobro je rasporedimo i tako do kraja, da nam na vrhu bude krema. Nakon što je odstajalo preko noći, prije posluživanja posipamo s čokoladom ili kakaom u prahu uz pomoć posipača ili male cjediljke.

Za rezanje ploški: u lim na dno razmažemo kremu oko 1.5 cm, zatim na kremu poslažemo piškote namočene u kavu pomiješanu s amaretom, pa opet nanesemo kremu i tako do kraja, ali da nam piškoti budu zadnji. Nakon što je odstajalo preko noći prije okretanja prođemo nožićem uz rubove lima, da bi odvojili kolač od lima. Sada ga možemo preokrenuti na neki unaprijed pripremljen pladanj. Prije rezanja posipamo ga čokoladom ili kakaom u prahu uz pomoć posipača ili male cjediljke. NAPOMENA : Da bi kolač spravljan na ovaj način bio tvrđi u smjesu moramo umiješati 2 vrećice želatine.(Umiješati u masu gdje je označeno sa zvjezdicom!!!*)

Kao zasebni desert: dodajmo u čašu razlomljeni, u kavu i amareto umočeni piškot, zatim na njega žlicu dvije kreme, pa opet piškot i tako do kraja ali da vam ostane “prst od ruba” radi ljepšeg izgleda, i neka bude krema na vrhu, koju ćete prije posluživanja posipati čokoladom ili kakaom u prahu.

SAVJET: umjesto crne kuhane kave možemo se poslužiti i instant kavom koju razrijedimo u malo tople vode, ali da bude jača.

Prije razbijanja i razdvajanja bjelanca i žumanjaka bilo bi dobro jaja oprati u tekućoj hladnoj vodi da bi se izbjeglo trovanje salmonelom.

Prethodni članakRižoto od zelene paprike
Sljedeći članakTiramisu s jagodama

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...

Tamna čokolada protiv simptoma depresije

Redovita konzumacija tamne čokolade je u istraživanju provedenom na University College London povezana s pozitivnim utjecajem na raspoloženje i ublažavanjem simptoma depresije. Rezultati koje je...