Biftek u kremi od kisele paprike

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Umak za ovo jelo malo je zahtjevniji za pripremu, ali je jako ukusan i neobičan. Zato prionimo na posao!

za 4 osobe

1 kg junetine (beefsteak)

0,2 kg crvenog luka

0,1 kg mrkve

0,06 korijena peršina

0,1 kg korijena celera

0,8 kg kisele paprike

0,1 kg kiselih krastavaca

0,25 kg maslaca za umak

0,25 l vrhnja za kuhanje

0,3 l  umaka od pečenja (link za izradu umaka od pečenja <-ovdje)

brandy

sol, bijeli papar

maslac za pečenje mesa

U rastopljeni maslac dodamo očišćeni crveni luk narezan na ploške i pirjamo ga. Kada omekša dodamo očišćenu mrkvu, korijen celera i peršina rezane na ploške, kad omekšaju lagano podlijevamo sa kiselinom iz bočice kisele paprike te dodamo i kiselu papriku izrezanu na rezance, a kisele krastavce narežemo na ploške i tako sve pirjamo dok sve ne omekša, pri kraju dodamo vrhnje za kuhanje, senf i  brandy (konjak), začinimo solju i bijelim paprom, probamo kakvog je okusa i pirjamo još dok ne ispari tekućina. Tada dodajemo ružmarin, origano, mažoran i dalje pirjamo te probamo kakvog je okusa i pokapamo s malo s limunog soka (limunov sok dodavati samo dok smjesa još kuha). Sada kada je svo povrće mekano, okusi izjednačeni, možemo staviti malo sa strane da se ohladi, pa zatim propasirati umak.

Nakon što očistimo meso od žilica i opni, meso izrežemo na 4 jednaka dijela (oko 0,2-0,25 kg) i stavimo  peći na vruću tavu (na malo ulja i maslaca) ili zagrijani namašteni roštilj. Već smo doznali kako koja osoba želi pečeno meso, pa stavljamo prije one komade mesa koje želimo da imaju manje krvi u sebi (za više informacija o gradaciji pečenja beefsteaka <-link), dok nam se meso peče možemo pripremati umak i prilog (domaći njoki ili prženi kroketi(recept za njoke i krokete ovdje<-link)). Na tavi zagrijemo malo umaka od pečenja, pa u njega stavimo pečeno meso i na meso da prekrije gornji sloj (1 cm debljine) kremu koju smo dobili pasiranjem, ako se već ohladila prelijevamo je umakom od pečenja. Kada je sve vruće poslužimo na tanjure ; sa desne strane meso na kojem je krema koju lijepo ukrasite cvjetićem od malo rajčice i listom peršina, malo zgusnutog umaka od pečenja, a s lijeve strane prilog za koji ste se odlučili.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...