“Bollito misto”- kuhano meso

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovu večeru teško je pripremiti kod kuće za na primjer jednu manju obitelj, jer originalni recept zahtijeva kuhanje teleće glave, uz sve ostale sastojke trebati će Vam omanji kotao veličine prosječne perilice za rublje, no bez bojazni, ovo jelo možete skuhati i u manjim količinama, samo da obratite pozornost da svaki komad mesa bude što kvalitetniji.

Ali ako se i odlučite, osjećati ćete se odlično, ako je kuhana pravilno kao sjeverno talijanska večera, jedna od najugodnijih, zadovoljavjućih i zamislivih jela, tako dobra da su u kasnim godinama 19. stoljeća prestolonasljednik Vittorio Emanuele i njegov prijatelj doušnik Moncalvo, daleko od gradske gužve i na čistom torinskom zraku uživali u ukusnom bollito mistu: sedam vrsta mesa, sedam vrsti povrća i sedam začina. U prijevodu pomiješano kuhano- kuhaju se najbolji komadi raznog mesa, pa je prema tome zdrav obrok jer se ne peče i ne prži. Od umaka se poslužuje Peara, Salsa verde (zeleni umak) i  Mostarda umak od hrena.

za 9 – 10 osoba

0,8 kg telećeg jezika

0,75 kg govedine i teletine od buta

0,5 kg talijanskih kobasica “kotećino” ili neke druge svinjske kobasice s bijelim lukom

1 kg kokota ili kokoši

0,5 kg pršuta ili dimljene šunke

teleća glava

0,5 kg konjetine (od buta ili pisanica)

četiri stabljike celera

0,25 kg mrkve

0,35 kg crvenog luka

1 vezica peršina

papar u zrnu

list lovora

za umak Peara;

krušne mrvice (prezla)

moždina iz goveđih kostiju

parmezan sir

maslac ili ekstra djevičansko maslinovo ulje

goveđa juha

papar

za umak od hrena:

koristimo gotov umak od hrena tvorničke proizvodnje ili naribamo oguljeni hren koji podlijemo s malo goveđe juhe da bi ga povezali:


0,3 kg hrena ( korijen)

sol

za umak salsa verde je potrebno:

0,15 kg lista peršina

8 fileta  slanih srdela

1 češanj češnjaka

0,03 kg kapari,

3 jaja

0,05 l maslinovog ulje

sol, papar

0,01 l vinskog octa

A od kuhanog povrća kao prilog je erbette, pirjani divlji radič i cvjetača,

1 kg cvjetače

0,35 kg divljeg radiča

Nakon što smo oprali teleću glavu i teleći jezik, stavimo ih blanširati (prokuhati ih u vreloj vodi). Kada zakuha bacimo vodu i kuhamo ih u novoj vodi, dodajući korjenasto povrće za juhu, začinimo solju, paparom u zrnu, dodamo lovorov list, stabljike celera, stabljike peršina, mrkvu, očišćen crveni luk prepečen na tavi.

Nakon što voda zakuha oberemo pjenu pa dodajemo i pijetla ili kokoš, govedinu, konjetinu, pršut i kad omekane dodajemo kobasice koje probušimo vilicom da se ne raspuknu pri kuhanju. Sve to kuhamo više sati, najbolje da počnemo odmah iza ručka u podne, jer imamo još i pripremu povrća kao priloga i izradu 3 umaka.

Kad nam je svo meso kuhano, izvadimo kost i iz nje izvučemo moždinu za umak peara, pomiješamo malo krušnih mrvica, podlijemo s malo juhe i polako nadodajemo maslinovo ulje ili rastopljeni maslac, začinimo parmezanom i paprom pa probamo kakvog je okusa i dodamo soli, ako sir nije dovoljno slan.

Stavljamo kuhati povrće, pa pripravlajmo zeleni umak; izdrobimo vilicom slane srdele, dodamo protisnuti ili sitno rezani češnjak pa pomiješamo sve sa maslinovim uljem, dodamo na sitno sjeckane kapare, žumanjke od tri jaja, začinimo solju i paprom i na kraju malo zakiselimo vinskim octom, probamo kakvog je okusa umak.

Pripremamo povrće: na maslinovom ulju propirjamo crveni luk i češnjak, pa stavimo pirjati divlji radič i cvjetaču na to.

I ostaje nam još samo umak od hrena (osim ako se nismo odlučili na idustrijski pripravak), očišćeni i oguljeni hren, usitnimo ga, odnosno naribamo uz pomoć ribeža i povežemo s malo juhe, začinimo solju i probamo kakvog je okusa (ako želite manju ljutinu hrena, prelijte ga sa vrućom juhom, jer termička obrada smanjuje ljutinu).

Sada se prihvatimo čišćenja mesa. Od teleće glave odvojimo gubicu i obrazine, a ostale dijelove mesa odvojimo od kostiju, razbijemo lubanju, izvadimo mozak i narežemo ga na manje dijelove, jezik ogulimo i narežemo ga na ne predebele ploške, pijetla narežemo na manje dijelove, pršut isto narežemo na manje komadiće, kobasice narežemo na 2 ili 3 dijela (ovisno o njihovoj dužini), narežemo i goveđe meso na lijepe odreske, a tako isto i sa konjetinom.

Sve zajedno možemo poslužiti u jednoj velikoj prozirnoj posudi preliveno vrućom juhom koju smo procijedili, (a povrće iz juhe ispasirali), ukrašenoj posudama sa umakom i prilogom kuhanog povrća na posebnom pladnju.

Uz ovo jelo pije se talijansko vino barolo, a u nekim prilikama i uz mineralnu vodu (gemišt).

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...