Čobanac od divljači

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo jelo idealno je za veće društvo, jer dobar okus daje veća količina i različitost mesa.

za 12 – 15 osoba

1,6 kg mesa divlje svinje bez kosti

1 kg srnetine

0,4 kg zečetine

1 kg crvenog luka

0,1 kg češnjaka

0,1 kg slatke mljevene paprike

1 dl soka od rajčice

šećer

6  listova lovora

sol, papar

suncokretovo ulje

Očišćeni i sitno narezan crveni luk i češnajk pirjamo na ulju dodajući mu sol i malo šećera da prije omekša, u međuvremenu očistimo meso divljači od kostiju, suvišne masnoće, zaostale kože i opni te narežemo na manje kocke. Kada luk povene (omekša) dodajemo meso po tvrdoći prvo vepar (divlja svinja),pa srna (jelen), a zatim kada ove dvije vrste nabubre nježno meso zeca. Pržimo ih, pa kad i zečetina dobije lijepu boju podlijemoi s malo vina i pričekamo da alkohol iz vina ispari, dodamo mljevenu crvenu slatku papriku (može i malo ljute ,jer sve ovisi kako ljuto želite) i sok od rajčice, začinimo solju i paprom, dodamo malo šećera da neutralizira kiselost rajčice, pa nalijemo vode toliko da prekrije meso. Kada zakuha probamo kakvog je okusa i kuhamo na laganoj vatri slijedećih 1-1,5 sat povremeno dolijevajući vode (ili s temeljcem ako ga ukuhamo u međuvremenu od kostiju i s dodatkom korjenastog povrća i začina). Kada meso omekša poslužujemo ga u zdjelicama uz svježi kruh, a može se poslužiti i neka kuhana tjestenina.

SAVJET: Koje god meso izabrali, u čobanac od divljači uvijek mora se staviti svinjsku nogicu narezanu na komade, jer će ga ona zgusnuti umak taman koliko treba. Ovaj način pripreme opisan je za kuhanje kod kuće, ali uglavnom se čobanac kuha nad otvorenom vatrom na tronošcu u kotliću u prirodi, tada se s nekim namirnicama mora improvizirati ili ih neposredno prije polaska u prirodu napraviti kod kuće. Sitno izrezati luk i češnjak, skuhati tjesteninu, pripremiti umak od rajčice, napraviti umak od kostiju divljači za podlijevanje (jer je ukusnije) te narezati meso.

Prethodni članakSrneći file u umaku s kaparima
Sljedeći članakJuha od divljači

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...