Divlja patka na ražnju

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Za ovo jelo biti će nam potreban ražanj, bilo u pećnici ili nad otvorenom vatrom, pa će patka imati bolji miris i okus.

za 4 – 5 osoba

2 kg divlje patke

0,6 l octa

0,1 kg crvenoga luka

papar u zrnu

0,1 kg mrkve

0,05 kg korijena peršina

0,15 kg korijen celera

2 lovorova lista

1 limun

0,1 kg špeka (masnije slanine, pancete)

0,15 kg  kiselog vrhnja

sol

Očišćeno i oprano povrće (crveni luk, mrkva, korijen peršina i celera) stavimo u lonac napunjen vodom pomiješan sa octom uz dodatak limunove kore, papra u zrnu, lovorovog lista i kore od limuna te skuhamo. Patku očišćenu od zaostalog perja i izrezanog dijela gdje je ustrijeljena i odstranjenih spolnih žlijezda (koje se nalaze u predjelu repa) prelijemo vrućom juhom koja nam se kuhala oko pola sata od trenutka kad je zakipila, te kad se ohladi, stavimo je u hladnjak preko noći (još je bolje 2-3 dana uz povremeno okretanje u marinadi). Kad nam se izmarinirala, ocijedimo je i obrišemo, natrljamo solju i nabodemo štapićima špeka. Nabodemo je na ražanj i pečemo na laganoj vatri oko 1,5 sat, povremeno je premazujući kiselim vrhnjem i marinadom (ispod patke probamo nekako staviti posudu da iskapava iz nje). Od malog dijela ostatka marinade, koju procijedimo, prokuhamo sa sokom od pečenja patke i kada ukuha, maknemo je s vatre i povežemo kiselim vrhnjem, začinimo solju i paprom i probamo kakvog je okusa. Kada je patka pečena razrežemo je na lijepe komade, složimo u dublju posudu te je prelijemo prigotovljenim toplim umakom. Prilog ovome jelu mogu biti pečeni krumpiri na pekarski način, kuhano povrće sotirano na maslacu(kuhano povrće zagrijano na jakoj vatri uz dodatak maslaca) ili kašica od krumpira (pire). Uz ov jelo poslužimo i neku svježu salatu, a polusuho bijelo vino možemo piti uz jelo.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...