Fazan sa smokvama

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovako Francuzi pripremaju ovo jelo, a sigurno ćete i Vi uspjeti. Jelo ima fantastičan okus, pa ga preporučam.  Znam da smokve nisu dostupne tijekom cijele godine pa u tu svrhu koristite sušene koje razmočite na dan-dva u hladnoj vodi, koju mijenjate povremeno.

za 3 – 4 osobe

1,5 kg fazana

za marinadu:

0,1 kg crvenog luka

0,15 kg mrkve

0,08 kg korijena peršina

0,05 kg korijena celera

listovi svježeg peršina

0,2 l bijelog vina

0,03 l vinskog octa

suncokretovo ulje

0,4 kg slanine (špek, panceta), sa manje mesa

0,3 l goveđe juhe (ili 1/2 kocke koncentrata goveđe juhe rastopljenog u vodi)

0,5 kg kiselog vrhnja

0,1 kg maslaca

0,2 kg svježih smokava

suncokretovo ulje

sol, papar

Prvo očistimo korijenasto povrće (crveni luk, mrkvu, korijen peršina i celera), te opremo svježe lišće peršina i narežemo mrkvu i peršin na kolutiće a crveni luk i celer na ploške, listove peršina odvojimo od grančica. Očistimo fazana od zaostalog perja, odstranimo mu dio gdje je ustrijeljen, dobro ga operemo i posušimo,stavimo ga u posudu u kojoj ćemo ga držati u marinadi, obložimo ga povrćem te polijemo sa bijelim vinom, octom i zauljimo, dodamo papar u zrnu i lovorov list te pokrijemo i stavimo u hladnjak, najbolje preko noći ali i 5 sati biti će mu dovoljno(par dana bi bilo najbolje, jer ako koristimo suhe smokve i njimaće trebati vremena da se razmoče).

Kada izvadimo fazana iz marinade začinimo ga solju i paprom, iznutra i izvana, te ga zamotamo listovima slanine te listove privežemo koncem, stavimo ga na pouljenu posudu za pečenje, malo ga pouljimo i pečemo u pećnici na 175°C 30-45 minuta. U međuvremenu operemo i ogulimo smokve dodamo ih na rastopljeni maslac i propržimo ih (kod suhih će biti dovoljno sami h narezati, osim ako ipak nemaju deblju kožu). Nakon što se malo proprže dodamo temeljac, začinimo solju i paprom, probamo kakvog je okusa umak, te ih dalje pirjamo na laganoj vatri. Maknemo umak sa vatre, izvadimo smokve iz umaka i umiješamo kiselo vrhnje i procijedimo umak. Kada je fazan pečen prebacimo ga u posudu za serviranje ukrasimo ga smokvama i podlijemo umakom. Uz ovo jelo zaprilog možemo ponuditi pirjanu rižu, bačvice kuhanog krumpira ili kuhano povrće sotirano na maslacu (poprženo na jakoj vatri) te točimo crveno polusuho vino.

Prethodni članakProljetna salata
Sljedeći članakČišćenje divljači

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...