Grah s kobasicom i špekom

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Nakon graha za 7 minuta, u kojem smo koristili ovo konzervirano povrće, pripremiti ćemo grah na vojnički način koji iziskuje malo više vremena.

za 4 – 5 osoba

0,4 kg suhoga graha

0,07 kg mrkve

0,03 kg zelene paprike

0,05 kg crvenog luka

0,35 kg špeka (pancete, slanine)

sol, papar

lovorov list

kocka koncentrata mesne juhe

0,15 l suncokretovog ulja

0,05 kg oštrog brašna

0,02 kg crvene slatke mljevene paprike

0,02 koncentrata rajčice

malo soka od rajčice

režanj češnjaka

Ako nam se učini da je grah koji smo nabavili pun nečistoća (kamenje, druge žitarice i ostali otpad) dobro bi bilo očistiti ga i oprati prije namakanja. Zatim ga ostavimo u posudi namakati u hladnoj vodi pazeći da ne bi preko noći ili za vrijeme namakanja ostao bez vode. Suhi grah podvostručiti će obujam, tako da mu ostavimo dosta vode.

Slijedećeg dana ili nakon par sati odlijemo vodu u kojoj se namakao i prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga kuhati i prelijemo ga vodom tek toliko da prekrije grah. Kada zakipi maknemo ga s vatre, procijedimo (ovo je tako zvano blanširanje), vratimo u posudu za kuhanje, prelijemo sa svježom vodom i kuhamo dalje. U vodu sada dodamo na kockice narezano očišćeno povrće; crveni luk, mrkvu i žutu papriku. Špek narežemo na deblje ploške, kako se pri kuhanju ne bi raspao, dodamo kožu od špeka ili neki drugio dio suhoga mesa koji će ispustiti dodatne mirise u varivo. Začinimo sa solju, paprom, kockom koncentrata mesne juhe i lovorom. Kada zakipi kobasice malo izbušimo vilicom, kako ne bi pukle u dodiru s vrućim varivom i stavimo ih kuhati u varivo.

Pri kraju kuhanja, kada grah omekša, pripremimo zapržak kojim ćemo povezati varivo. Na malo suncokretovog ulja ispržimo oštro brašno na laganijoj vatri, kada sve požuti ugasimo vatru i umiješamo crvenu slatku mljevenu papriku, upržimo je i dodamo malo koncetrata rajčice sve dobro umiješamo i lagano dolijemo u grah varivo pazeći da nas para ne opeče, jer tu nastaje jedna reakcija kada vruće ulje dolijevate u vodu PA ZATO PAŽLJIVO.

Kod dodavanja crvene mljevene paprike, ako volite ljutije možete dodati umjesto nje ljutu papriku.

Očišćen češnjak, narezan na sitne kockice sada dodajemo u varivo i sve zajedno prokuhamo još 20 – 30 minuta. Na kraju kuhanja može se dodati u varivo jedna jušna žlica vinskog octa radi boljeg okusa jela.

Podijelimo suho meso i kobasice, prelijemo s vrućim grah varivom uz koje poslužimo svježi kruh i neku ukiseljenu salatu (kisele krastavce, paprike…)

SAVJET:

Ako niste stigli namočiti grah,  varivo isto tako možete skuhati ovim postupkom i s nenamočenim grahom, mada će se tada malo duže kuhati. Prvo ga blanširajte, ubacite povrće, suho meso i začine te ga kuhajte. Kada bude napola gotov ubacite kobasice kako se dužinom kuhanja ne bi raspale.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...