Hrskavo pečenje u pivskom umaku

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U novogodišnje vrijeme dosta često na trpezama posluživana je svinjetina kao jedno od pečenih mesnih jela. Hladno pečenje ovako prigotovljeno, možemo i iskoristiti i slijedeći dan, poslužujući ga tanko narezano na podlozi od francuske salate uz ostale nareske i svježi kruh ili peciva.

2 kg svinjetine (od buta s kožom)

0,5 kg luka

suncokretovo ulje

sol, papar

muškatni oraščić

0,5 l svjetle pive

Oprani i očišćeni svinjski but pripremimo tako, da na koži napravimo oštrim nožem kvadratiće (mrežu možemo i zarezati tako da dobijemo rombove). Zatim tako narezan but položimo u hladnu vodu na 2 sata.

But malo osušimo, utrljamo sa solju, posebno utrljamo u rubove kvadratića. Natrljamo i s paprom. But položimo mesnim dijelom u nauljenu posudu prelijemo vrućim uljem i zapečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 200°C.

Nakon što dobije lijepu hrskavu kožicu, otprilike nakon (35-45 minuta), but izvadimo na poseban tanjur, pa na masnoći koja je u posudi za pečenje, propirjamo očišćen i na listiće narezan crveni luk i pirjamo dok ne omekša. Vratimo meso u posudu, smanjimo pećnicu na 180°C i pečemo zalijevajući tek od sada pivom. Nakon što je but pečen (za oko 2 sata), uz stalno podlijevanje, pirjani crveni luk propasiramo ili zdrobimo štapnim mikserom, razrijedim s malo vode, začinimo solju, paprom i muškatnim oraščićem, probamo kakvog je okusa, pa narežemo but na lijepe komade i poslužimo vruće preliveno umakom uz okruglice od kruha, pirjano crveno zelje (kupus). Uz jelo možemo točiti rashlađeno ružičasto vino ili neko tamno pivo.

Prethodni članakIzradite predivne božićne ukrase
Sljedeći članakPečena purica

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...