Janjetina ala Šolta

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo jelo dolično će biti ako se ispeče pod pekom, ali s malo umijeća sličan okus možete dobiti ako je pripremite u pećnici.

za 3 – 4 osobe

2 kg janjetine (rebra i plećka)

0,2 kg mrkve

2 kg krumpira

0,15 kg pršuta

češnjak

0,2 kg crvenog luka

0,15 l bijelog vina

sol, papar

maslinovo i suncokretovo ulje

Janjetinu razrežemo na manje komade (da nam stane u lim za pečenje), očistimo zaostale komade kože, operemo da bi odstranili koščice od rezanja i nožem napravimo rupe u debljim dijelovima janjećeg mesa, da bi posolili meso, pazeći da ne presolimo. Posolimo lagano i ostale dijelove, stavljajući meso u namaštenu posudu za pečenje. Dodamo uz janjetinu okrenutu da je “koža” sa donje strane(odnosno da rezovi na mesu i kosti koje vire i  prvi budu na udaru temperature) na kriške narezan, očišćen (osim ako nije mladi, tada ga samo sa četkom properemo) i opran krumpir, na manje komade narezanu mrkvu,očišćen češnjak, deblje rezane ploške pršuta usitnimo u rezance, dodamo crveni luk prepolovljen po širini, podlijemo sa malo vode i suncokretovog i maslinovog ulja pa zatvorimo lim za to mu namijenjenim poklopcem ili aluminijskom folijom i pečemo u pečnici na 180°C oko 1 sat. Nakon prvih pola sata (nakon što smo stavili u ugrijanu pečnicu), skinemo foliju, okrenemo meso i pečemo ga dalje bez pokrivanja, da dobije boju. Pred kraj pečenja doliemo malo bijelog vina i ispečemo do kraja. Janjetinu ćemo prepoznati da je pečena kada iz probodenog najdebljeg dijela mesa više neće istjecati sukrvica, također se može desiti da nam rebra budu prije pečena pa ih možemo izvaditi, a ostatak dalje peći. Krumpire isto možemo prije kraja okretati, jer u početku se može desiti da ih zdrobimo, jer se zalijepe za dno posude.

Ovo jelo opisao sam na način da ga pripremate u pećnici, jer dosta ljudi nema vrt za ložištem, da bi radili peku. Ali sličan je proces pečenja osim što se malo duže peče jer pri kraju nema mogućnosti otkrivanja da bi temperatura završila postupak zapečivanja.

Prethodni članakJanjeći kotleti
Sljedeći članakPunjeni ramsteak Stomorska

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...