Lasagne alla bolognese

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo jelo na svim je jelovnicima boljih pizzeria, otkriti ću vam i tu tajnu!

za 2 osobe

0,5 kg mljevenog miješanog mesa (70% svinjetina, 30% junetina)

0,25 kg crvenog luka

0,1 kg koncentrata rajčice

sol, papar

0,3 l crvenog vina

bosiljak

za umak bescamel:

0,05 kg maslaca

sucokretovog ulja

0,06 kg brašna

0,3 l mlijeka

sol, bijeli papar

muškatni oraščić

oko 0,12 kg tijesta za lasagne

Očišćeni, sitno sjeckani crveni luk pirjamo na ulju, kada dobije lijepu boju (10 minuta), dodamo mljeveno meso i pirjamo dok svo meso ne posivi, tada dodamo rajčicu koncentrat, dobro promiješamo da se rajčica prožme kroz meso, dodamo žličicu šećera, zbog neutraliziranja kiseline rajčice te podlijemo sa crvenim vinom, pustimo da alkohol malo ispari. Prelijemo sa vodom, promiješamo i pričekamo da zakipi, smanjimo vatru i kuhamo oko 45 minuta uz povremeno miješanje, dok višak vode ne ispari.

Pri kraju kuhanja bolonjeza stavimo pripremati temeljni svjetli umak bechamel [bešamel]; na malo maslaca i suncokretovog ulja pržimo oštro brašno na laganoj vatri (i ne treba predugo jer će se brašno još prokuhati i u mlijeku i pećei će se u peći s lazanjama, tako da nema bojazni da će ostati sirovo), pazeći da nam brašno ne prigori. Kada dobije lijepu žućkastu boju podlijemo s mlijekom (najbolje toplim prokuhanim), promiješamo žicom da razbijemo grudice, začinimo solju, paprom (bijelim po mogućnosti), muškatnim oraščićem i miješamo dok se ne zgusne. Posudu u kojoj ćemo peći lazanje premažemo malo maslacem i posipamo sirom parmezanom tako da se uhvati za stijenke, polijemo malo sa bešamelom dno posude i stavimo prvi sloj tijesta (ako raspolažete sa tijestom koje se ne treba kuhati, ako ne stavite kuhano i ocijeđeno tijesto za lazanje), pa na tijesto stavimo umak bolonjez, malo bešamela i parmezanom posipajmo taj sloj. Tako sve do kraja dok ne potrošimo smjesu, ali zadnji sloj neka bude tijesto prekriveno bešamelom. Polijemo malo umakom od rajčice, ako ga nemamo prigotovljenog od rajčica, umiješajmo u malo vode koncentrat rajčice, 1/4 sitno sjeckanog češnjaka, soli, papra, promiješamo. Stavimo u pečnicu na 170°C oko 30-40 minuta.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...