Odresci od svinjetine s rižotom od špinata

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U ovom receptu pažnja je posvećena rižotu od špinata. Priprema mesa nije neko umijeće, meso ispečemo na samoborski način, začinimo s češnjakom te dodamo temeljca ili vode da stvori umak.

za 2 – 3 osobe

0,4 kg svinjetine (od buta)

oštro brašno

0,1 kg crvenog luka

0,2 kg integralne riže

0,35 kg špinata

0,2 kg krumpira

2 češnja češnjaka

bijelo vino

prošek

sol, papar

worchestershire [vuster] vočester umak

suncokretovo i maslinovo ulje

Oprane krumpire očistimo, pa ih ponovo operemo i narežemo na kocke te ih stavimo kuhati u vodu koju posolimo. Očišćeni crveni luk narežemo na kockice, pa ga propirjamo na malo maslinovog ulja. Kada luk omekša dodamo integralnu rižu, malo je ostaklimo te je podlijemo s malo bijelog vina i pričekamo da alkohol iz vina ispari pa dodamo 3 puta više vode od količine riže, začinimo solju i paprom. Pričekamo da zakipi pa smanjimo vatru i pirjamo dok riža ne omekša.

Špinat očistimo od oštećenih listova, odrežemo i peteljke te ga operemo. Kada voda za špinat zakuha, posolimo je i stavimo kuhati špinat. S površine gdje se kuhaju krumpiri oberemo pjenu. U međuvremenu pripremimo meso za pečenje: potučemo ga kuhinjskim čekićem, nožem porežemo žilice, začinimo solju i paprom. Meso stavimo peći na dobro ugrijanu tavu i ispečemo ga s obje strane. Dok se peče pripremimo češnjak koji narežemo na sitno. Kada se ispeče podlijemo ga s malo prošeka, začinimo ga s malo soli i papra, kad alkohol iz prošeka ispari podlijemo s još malo vode i pojačamo vatru da se umak zgusne.

Kada se špinat skuha, šokiramo ga hladnom vodom (ako ne šokiramo namrnicu, početi će rapidno tamniti), i kad se ohladi stavimo ga ocijediti, kada se ocijedi od viška vode, narežemo ga na sitnije i pomiješamo s omekšalom rižom, dodamo još malo maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, umiješamo kuhane ocijeđene krumpire. Probamo kakvog je okusa rižoto i poslužimo uz pečeno meso koje prelijemo s umakom. Uz jelo možemo poslužiti neku ukiseljenu ili svježu salatu i točimo bijelo dobro ohlađeno polusuho vino.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...