Odresci s gljivama i sirom

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Kao i svako jelo sa vrganjima, i ovo jelo je vrlo ukusno i preporučam ga svima koji vole svinjetinu i gljive.

 

za 2 – 3 osobe

0,6 kg svinjetine (od buta)

0,05 kg crvenog luka

0,05 kg vrganja

0,1 l vrhnja za kuhanje

0,2 kg kiselog vrhnja

0,2 kg ovčijeg sira

oštro brašno

0,25 l goveđe juhe (ili 1/2 kocke koncentrata goveđe juhe rastopljena u vodi)

majčina dušica

mljevena crvena paprika (slatka i malo ljute)

sol, papar

svježi listovi peršina

 

Ako imamo sušene vrganje stavimo ih u toplu vodu na pola sata da se razmoče ili ih stavimo u posudi s vodom u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi. Sa smrznutim svježim vrganjima postupak je drugačiji; trebamo ih izvaditi iz leda da se malo otope prije pirjanja. Meso od buta narežemo na lijepe odreske, potučemo ih kuhinjskim čekićem, začinimo solju i paprom i ispečemo na vrućoj nauljenoj tavi. Kada se ispeku, izvadimo meso u vatrostalnu posudu i na istoj masnoći prepržimo malo crvenog luka  rezanog na sitne kockice, kada malo povene dodamo ocijeđene, razmekšane vrganje i propirjamo ih.(Sa otopljenim vrganjima koji su nam bili u ledu, postupak je malo duži jer se duže pirjaju). Kad se ispirjaju posipamo ih sa malo oštrog brašna i prepržimo brašno, pa dodamo mljevenu crvenu papriku (možemo dodati i malo ljute), posipamo majčinom dušicom i podlijemo goveđim temeljcem ili vodom u kojoj je rastopljena kocka koncentrata goveđe juhe, pustimo da prokuha pa zgusnemo sa vrhnjem za kuhanje, probamo kakvog je okusa, pustimo da se još malo zgusne i na kraju, kad maknemo sa vatre i umiješamo kiselo vrhnje (legiranje). Prelijemo meso u vatrostalnoj posudi umakom od vrganja i preko njega naribamo ovčiji sir i stavimo u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 30 minuta. Kada se zapeče, posipamo sitno rezanim svježim peršinom i poslužimo vruće sa prilogom po želji, a to može biti i samo neka svježa salata i kruh, a možemo i pripremiti i pirjanu rižu, krokete od krumpira ili prženi krumpir (pommes frites).

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...