Sinjski arambašići

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo tradicionalno sinjsko jelo možemo raditi na par načina: sitno narezano miješano meso možemo savijati u kiseli ili u slatki kupus, ili miješano  (čak i listovi vinove loze), tako da red roladica bude od kiselog, a red od slatkog kupusa.

za oko 20- 25  arambašića oko 7-8 obroka

0,25 kg janjećeg mesa (od buta)

0,25 kg svinjetine (od buta)

0,5 kg junetine (but ili pisanica)

goveđa kost s malo mesa

1,5 kg kiselog  kupusa (ili slatkog odnosno miješano)

0,15 kg crvenog luka

0,35 kg slanine (špek, panceta)

2 češnja češnjaka

svježi listovi peršina

sol, papar

klinčić, cimet

muškatni oraščić

limun

suncokretovo i maslinovo ulje

Nakon što narežemo crveni luk, češnjak, peršin i slaninu na sitnije kocke, sve dodamo u meso i začinimo solju i paprom, naribanim muškatnim oraščićem, cimetom u prahu i zdrobljenim klinčićima, dobro promiješamo dobivenu masu, pa u posudu u kojoj ćemo kuhati jelo dodamo listove pršuta na poljeno dno posude a po suhom mesu slažemo smotuljke mesa (oni su obično veličine do 10 cm) u krug. Kada ispunimo krug poslažemo opet suho meso pa nastavimo sa smotuljcima sve dok ne potrošimo svo meso, a između svakog popunjenog reda stavljamo suho meso, da bi na kraju položili goveđu kost i prelili sve goveđim temeljcem ili vodom uz dodatak malo začina. Kuhamo na velikoj temperaturi dok ne zakipi, a onda smanjimo i na laganoj temperaturi kuhamo još par sati. Uz ovo jelo možemo poslužiti ili kuhane slane krumpire ili kuhanu palentu. Točimo suho crveno vino.

NAPOMENA: Sinjski arambašići su dalmatinski specijalitet poprilično sličan sarmi, no sa par bitnih razlika: meso za punjenje se ne melje, već se sjecka nožem, a u njega se dodaju i različite vrste sušenog mesa (ali ne i riža). Osim toga, u jelo se stavljaju i cimet, muškatni oraščić i klinčići, što mu daje vrlo specifičnu aromu. Pazite i nikako nemojte pretjerati s klinčićima!

Narodni.net

Prethodni članakRiba u umaku
Sljedeći članakKokošja salata

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...