Srneći but s kašicom od kelja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo ukusno jelo, osim što iziskuje mariniranje mesa, nije toliko zahtjevno, pa ćete ga lako moći pripremiti.

za 4 – 5 osoba

1 kg srnetine (od buta bez kostiju)

za marinadu:

0,2 kg crvenog luka

2 ljuta feferona

par grančica celera

2 češnja češnjaka

0,15 kg mrkve

suncokretovo ulje

0,07 kg korijena peršina

0,5 l crvenoga vina

0,1 l vinkog octa

papar u zrnu

lovorov list

majčina dušica

sol

prilog:

0,7 kg kelja

0,5 kg krumpira

0,04 kg maslaca

0,1 kg marmelade od ribizle

 

Povrće za marinadu očistimo, narežemo na manje ploškice i kockice pa prepržimo na malo ulja, podlijemo vinom i dodamo začine i začinsko bilje i kuhamo dok povrće ne omekša, zatim stavimo ohladiti. U meduvremenu očistimo meso od suvišne masnoće, opni i zaostale kože. Kada se marinada ohladila položimo meso u marinadu i ostavimo najmanje preko noći pokriveno u hladnjaku, a bilo bi najbolje 2-3 dana marinirati meso uz povremeno okretanje. Marinirano meso ocijedimo i položimo u nauljenu posudu za pečenje te pečemo u pećnici na 185°C oko sat vremena. Za to vrijeme očistimo i operemo kelj i krumpire. Kelj malo obarimo (blanširamo) u vrućoj vodi, pa kad prokuha, procijedimo ga i kuhamo dalje u svježe nadolivenoj posoljenoj vodi, krumpire narezane na podjednake kocke kuhamo posebno u vrućoj posoljenoj vodi. Prije nego što nam meso bude gotovo sa štapnim mikserom napravimo kašicu od krumpira i kelja, povežemo maslacem i začinimo solju i paprom. Kada je but pečen (a to ćemo znati kad probodemo najdeblji dio mesa i kad iz njega više ne curi krv ili sukrvica nego prozirna tekućina), izvadimo ga iz posude a umak od pečenja propasiramo i prokuhamo još sa marmeladom od ribizla. Meso narežemo na lijepe ploške, polijemo sa malo umaka i poslužimo vruće uz kašicu od kelja i krumpira. Uz ovo jelo poslužiti ćemo neko crveno suho vino.

Prethodni članakSrneći file u umaku s kaparima
Sljedeći članakJuha od divljači

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...