Srneći medaljoni s vrganjima

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo izuzetno jelo posebno je po tome što je i meso odličnoga okusa nakon mariniranja, a povrh svega, okus vrganja ga upotpunjuje.

za 5 – 6 osoba

1,5 kg srnećeg buta

0,5 kg vrganja

0,05 kg brašna

0,1 kg maslaca

0,2 l crvenog vina

0,2 l vinskog octa

0,2 l vode

sol, papar

limun

klinčić, cimet,

muškatni oraščić, lovorov list

bosiljak, ružmarin

0,15 l bijelo vino

Marinadu, koju napravimo od crvenog vina, vinskog octa i vode, posolimo, dodamo limunovu koricu, klinčić, cimet, muškatni oraščić, lovorovog lista, bosiljka i ružmarian, promiješamo. Očišćeno meso srnećeg buta, od opni masnoće i zaostale kože, potopimo u marinadu koju držimo poklopljenu u hladnjaku najmanje preko noći a preporučljivo bi bilo 2 do 3 dana (ako i držimo toliko dugo svakoga bi dana trebalo meso izvaditi iz marinade, te prokuhati i ohladiti marinadu, pa tek onda vratiti meso u nju i pospremiti dalje u hladnjak). Nakon što se mariniralo, ocijedimo ga od marinade, narežemo na lijepe odreske poput medaljona i prepržimo na malo ulja s obje strane, kada se preprže prebacimo ih na tanjur, a na istoj masnoći propirjamo očišćeni crveni luk narezan na sitne kockice te kad omekša (“povene”) dodamo mu očišćene, oprane na listiće rezane vrganje. Kada ispari tekućina koju su ispustili vrganji podlijemo s malo bijelog vina i pustimo da alkohol iz vina ispari, podlijemo s malo procijeđene marinade u koju još dodamo cimet, limunovu koricu koju naribamo, klinčiće, naribani muškatni oraščić i lovoorv list, podlijemo s malo vode ili juhe pa vratimo meso da se dalje pirja u ovom umaku dok meso ne omekša. Uz ovo jelo kao prilog možemo poslužiti kuhani slani krumpir, kašicu od krumpira (pire) s dodatkom hrena, okruglice od kruha ili kuhane domaće njoke, umak od hrena i jabuka. Jelo možemo i ukrasiti s ploškama naranči, na koje stavimo po žličicu marmelade od šljiva ili borovnica. Uz ovo izuzetno ukusno jelo možemo poslužiti i neku svježu ili ukiseljenu salatu, a od vina najbolje će nam odgovarati neko crveno suho vino i kao dižestiv poslužimo biljni liker.

Prethodni članakSrneći file u umaku s kaparima
Sljedeći članakJuha od divljači

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...