Vepar u umaku od kikirikija

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo ukusno jelo, tabu je svim lovcima, zbog upotrebe kikirikija u umaku, njima je to nespojivo, ali istinski gastronomi prepoznati će što znači okus i kombinacija ukusnog mesa sa ovom naoko bezličnom grickalicom.

Ovdje se navode mjere za 12 osoba, ali poznavajući koliko uistinu divlja svinja može težiti (odrasli primjerak i do 300 kg), bojim se da bi puno mesa ostalo nepojedeno, zato u ovom slučaju neka to bude manja svinja, odojak divlje svinje od 20-30 kg ili meso buta i pisanice vepra.

za 12 – 15 osoba

1 divlja svinja (manja od 20-30 kg) ili meso buta i pisanice vepra

sol, papar

ljuta crvena paprika

muškatni oraščić, klinčić

cimet

češnjak

đumbir, korijander

bijelo vino

mlijeko

kikiriki

ulje ili maslac od kikirikija

 

Meso divlje svinje priredimo na način koji je najjednostavniji s obzirom na količine koje ćemo pripremati. Ako je u pitanju veće društvo, tada finije komade mesa treba izrezati i posebno ispeći, a veće komade prepeći u pećnici. Ako je u pitanju manja životinja i ako prilike dozvoljavaju, možemo ga ispeći na ražnju ili u pećnici.

Za manje osoba meso treba lijepo obraditi kao odreske, popržiti ga u tavi, pa kada se ispeče s obje strane izvaditi ga sa strane i na masnoći od mesa (ako nije pregorjelo ulje) napraviti umak: na malo ulja ili maslaca od kikirikija kratko prepržimo sitno narezani češnjak, podlijemo ga s bijelim vinom, pustimo da alkohol iz vina ispari, dodajemo redom začine; korijander, đumbir (ovdje se može upotrijebiti korijen ili mljeveni u prahu), muškatni naribani oraščić, zdrobljeni klinčić i cimet u prahu, začinimo solju, paprom i mljevenom ljutom paprikom. Kada se umak počinje zgušnjavati, dodamo čekićem zdrobljene (ili u multipracticu-kuhinjskom mlincu usitnjene) kikirikije, još malo prokuhamo pazeći da umak nije pregust, probamo kakvog je okusa, vratimo meso u umak ili poslužimo meso na tanjure polijevajući meso po jednom dijelu, a ostatak umaka poslužimo u posudice iz kojih će gosti sami podlijevati umakom.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...