Zečetina sa kupusom i vrganjima

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Uz ovo jelo možemo poslužiti kuhani slani krumpir ili kuhane domaće njoke kojima smo prošli kroz umak od zečetine, kupusa i vrganja.

za 2 – 3 osobe

marinada za zeca:

0,15 kg mrkve

0,2 kg celera

0,1 kg crvenog luka

2 češnja češnjaka

1 ljuti feferon

1 l crvenog vina

3 lovorova lista

papar u zrnu

borovice

1,2 kg zeca

ostatak sastojaka za jelo:

0,3 kg pancete (slanina, špek)

0,25 kg crvenog luka

0,25 kg vrganja (0,1 kg sušenih)

0,5 kg bijelog mladog kupusa

0,3 l bijelog vina

sol, papar

suncokretovo ulje

listovi svježeg peršina

Očistimo i izrežemo na komade povrće. Zeca očistimo od zaostalih dlačica, izrežemo dio gdje je ustrijeljen, dobro ga operemo i osušimo i položimo ga u posudu u kojoj će se marinirati, dodamo mu povrće, lovorov list, feferon, papar u zrnu, borovice pa prelijemo crvenim vinom prekrijemo posudu i stavimo u hladnjak preko noći da se marinira.

Slijedeći dan izvadimo zeca iz marinade, te ga narežemo na komade. U jednoj posudi prepržimo pancetu rezanu na štapiće i kad  malo ispusti masnoće, izvadimo je pa na istoj masnoći prepržimo zečetinu koju začinimo solju i paprom. Pripremimo malo vode u jednoj posudi, izrežemo kupus na rezance pa ih malo blanširamo (prokuhamo da bi iz kupusa izvukli gorčinu) u vodi, a na prepečenu zečetinu dodamo na rezance rezan crveni luk, propirjamo ga, kada malo omekša dodamo na listiće sjeckane vrganje (ako su sušeni, pola sata prije upotrbe namočimo ih u mlakoj vodi i ostavimo na sobnoj temperaturi/ ili ih u toj vodi stavimo u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi) i pirjamo sve zajedno dočim dodajemo blanširani kupus, prepržene štapiće slanine i podlijemo bijelim vinom, pustimo neka alkohol ispari, pa ako ima premalo tekućine podlijemo s malo vode, začinimo još solju i paprom, probamo kakvog je okusa i kuhamo još dok meso ne bude kuhano (oko 25-45 minuta poluotklopljeno) uz povremeno okretanje mesa ako nije uronjeno u tekućinu . Kad meso omekša poslužujemo vruće uz  kuhani slani krumpir ili s kuhanim njokima prelivenim umakom i sve posipamo sitno rezanim svježim peršinom. Uz jelo točimo neko vrhunsko kvalitetno bijelo polusuho vino.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...