Chutney

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Kako opisati novopridošli umak na naše stolove nego kao istočnjačku verziju ajvara. Riječ chutney [čatni] dolazi od riječi chattni što prevedeno sa hindua znači gusti umak.

Proširio se diljem svijeta iz Indije, a pikantan je to slatko kiseli umak koji se spravlja od svježeg ili kuhanog voća ili povrća, prirodnog šećera, jabučnog octa, uz dodatak ljutih papričica i začina.

Uz ovaj umak jela će dobiti sasvim nove okuse i dimenzije.

I kako svi vole novotarije  u kuhinji, industrija se pobrinula i za Vas ga pripremila da ne morate kuhati. Tako ga možete naći u prodavaonicama uvozne hrane.

Ako se ipak odlučite spremiti umak biti će Vam potrebno:

0,45 kg marelica

0,45 kg granny smith jabuka

2 svježe breskve

sok od 2 naranče

naribana korica jednog limuna

0,07 kg grožđica

0,07 kg svježeg đumbira

0,002 kg sjemenki crne gorušice

2 klinčića

malo muškatnog oraščića

sol, papar

0,2 kg smeđeg šećera

 

Za početak, na ne prejakoj vatri prepržite sjemenke gorušice, pa kad one počnu pucati maknite ih sa vatre i pripremajte voće, koje nakon što operete odvojite od koštica i sitno narežite (u kuhinjskom mlincu ili mlincu za kavu sameljite klinčiće, muškatni oraščić,sol, papar i šećer). Ako želite voće možete narezati i na ploškice, da umak bude zanimljiviji od onog rezanog na kockice.

Sada u veću posudu stavite voće, šećer i začine te kuhajte. Kada zakipi, smanjite vatru i pirjajte oko sat vremena. Dodajte sok od naranči i povremeno promiješajte umak.

Gotov umak možete konzumirati odmah ili ga pospremiti za neki drugi puta, ali tada sterilizirajte staklenke prokuhavajući ih u vodi s octom desetak minuta, dodajte umak u staklenke te prikuhajte još 5 minuta.

 

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Mahune s krumpirima

Umjesto da se mučite sa čišćenjem blitve, zatim je morate skuhati, ocijediti i pripremiti dalje kao prilog s krumpirima, probajte ovaj prilog s mahunama...

Mlinci

Mlinci se mogu lagano izraditi. Od 0,3 kg brašna i 0,2 l vode i malo soli, umijesi se glatko tijesto, koje se razdijeli na...

Rizi bizi

Ovaj ukusan prilog poslužujemo najčešće uz jela od pečenog mesa. Uz neku svježu ili ukiseljenu salatu rizi bizi može biti i samostalno jelo. za 3...