Zapečeni grah -“Gravče na tavče”

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo je prilog, specijalitet makedonske kuhinje i odlično će odgovarati uz razna pečenja ili jela s roštilja. Može biti pripremljeno i jače ljuto, ali to sve ovisi kako ljutu hranu volite jesti.

za 5 – 6 osoba

0,8 kg graha (bijeli “tetovac”)

0,3 kg crvenog luka

1 češanj češnjaka

svježi listovi peršina

0,1 kg mrkve

slatka mljevena paprika

pelati ili koncentrat rajčica

mljevena crvena ljuta paprika

lovorov list

0,15 kg slanine

0,03 kg masnoće

Nakon što grah očistimo i proberemo ga. Operemo ga u par voda, i ostavimo da se namače preko noći. Ako zaboravimo na ovaj postupak, nije problem, osim što će nam se grah tada duže kuhati.

Za ovo jelo nije potrbno grah obariti (baciti prvu vodu), ali se može, jedino što tada gubimo škrob, koji bi kasnije zgusnuo jelo. Kuhamo grah u začinjenoj vodi solju i paprom te par listova lovora, a očišćeni crveni luk, narežemo na listiće te ga pirjamo na malo masnoće, u međuvremenu narežemo slaninu na tanje štapiće i češnjak na listiće, pa kad nam luk povene pridodamo i kratko pirjamo da bi na to dodali pelate rajčica narezane na kockice ili koncentrat rajčice s malo vode, začinimo solju i paprom, dodamo i malo šećera da neutralizira kiselost rajčice, ljutu i slatku mljevenu papriku (količina ljute paprike ovisi o Vašoj želji koliko ljuto želite, ako želite možete dodati i ljute feferone). Kada se malo prepeče, podlijemo sa malo tekućine u kojoj se grah kuhao, promiješamo i dodamo sitno rezani peršin.

Kada nam se grah skuhao, ocijedimo ga, ostavljajući malo tekućine u kojoj se kuhao, te prebacimo u posudu za pečenje, najbolje bi bilo posudi od gline, ali dobro će biti i u keramičkoj, odnsno kakvu imate, ali da je izdržljiva na visoke temperature. Grahu primješamo pirjano povrće, promiješamo i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200°C i pečemo dok se na grahu ne zapeče korica, oko 35-40 minuta, ovisno o jačini pećnice kojom se služimo. Kada se ispeče izvadimo iz pećnice i pustimo da se malo ohladi pa poslužimo uz pečenje ili neko jelo sa roštilja, te točimo vina i/ili pive ovisno o mesu koje poslužujemo.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Mahune s krumpirima

Umjesto da se mučite sa čišćenjem blitve, zatim je morate skuhati, ocijediti i pripremiti dalje kao prilog s krumpirima, probajte ovaj prilog s mahunama...

Chutney

Kako opisati novopridošli umak na naše stolove nego kao istočnjačku verziju ajvara. Riječ chutney dolazi od riječi chattni što prevedeno sa hindua znači...

Mlinci

Mlinci se mogu lagano izraditi. Od 0,3 kg brašna i 0,2 l vode i malo soli, umijesi se glatko tijesto, koje se razdijeli na...