Kiseljenje krastavaca i ostalog povrća

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...
Priprema zimnice nije  zahtjevan posao, a domaće je domaće.Uz staklenke i posude u kojima ćete kuhati, opskrbite se čistim kuhinjskim krpama i krenite u izradu svoje zimnice.

5 kg krastavaca (manjih)

3 l vode

1,5 l alkoholnog octa (10%)

0,125 kg šećera

0,125 kg soli

papar u zrnu

svježi kopra

sjeme gorušice

Zajedno prokuhamo vodu, ocat, šećer i sol. Krastavce dobro operiemo i ocjedimo na krpi. U prokuhane staklenke stavimlo nekoliko zrnca papra, manju stabljiku kopra, gorušice, te gusto poslažemo krastavce koje  prelijevamo vrućim octom.

Odmah zatvorimo staklenke koje stavimou lonac s vrućom vodom na pasterizaciju ili u pećnicu na 90oC na 35 minuta. Nakon toga pustimo da se staklenke s krastavcima ohlade, te ih spremimo na hladnije i tamnije mjesto.

Na isti način pripremamo paprike i feferone, no njih je potrebno prije obariti u vrućoj vodi, tek toliko, dok voda opet prokuha.

Priprema miješanog povrća

1 kg kupusa

1 kg krastavaca (manjih)

1 kg mrkve

0,7 kg paprike

cca 2l alkoholnog octa (5%)

sol, šećer

papar u zrnu

lovorov list

Prije početka pripreme povrća stavimo zakuhati dosta vode. Svježi kupus očitimo od vanjskih listova, i korijena pa ga narežemo na rezance ili ga naribamo. Oprane i očišćene krastavce narežemo na ploškice. Mrkvu, oguljenu, očišćenu i opranu možemo narezati isto na kolutiće (ploškice) ili na štapiće. Očišćene i oprane paprike narežemo na štapiće veličine kao što smo narezali i mrkvu. Sada kada nam je povrće spremno, papriku, mrkvu i kupus kratko prokuhamo, pa kad voda ponovo zakipi, izvadimo van i dodamo krastavce, koje isto prokuhamo te kad i oni prokuhaju dodamo ih ostalom povrću, dobro promiješamo i poslažemo u staklenke. Po vrhu svake staklenke rasporedimo malo papra u zrnu i lovorov list. U 5% alkoholni ocat umiješamo sol i šećer, ulijemo u svaku staklenku i pričekamo da se tekućina prožme, pa dolijemo da prekrije povrće, zatvorimo staklenke poklopcima i pasteriziramo ih u pećnici ili u posudi na štednjaku u toploj kupki. Ovako pripremljeno povrće možemo upotrijebiti već nakon mjesec dana stajanja u tamnom, suhom i hladnijem prostoru.

Prethodni članakPive za Noć vještica
Sljedeći članakLepinje

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Salata od graška

Ovo jelo pogodno je kao dodatak pečenim mesima s prilogom, ali i kao samostalno jelo. 6 kuhanih jaja 3 sirova jaja 0,1 l maslinovog ulja 3 kisela krastavca 0,75...

Miješana salata s kuhanim jajima

Ovoj jednostavnoj salati prava je prigoda jesti je u proljeće kada imamo sve povrće koje je u njoj navedeno. za 4 osobe glavica zelene kristal salate glavica...

Salata od puretine s grejpom i narančama

Ako volite spoj mesa i voća, a uz to pojedete ukusnu salatu s odabranim povrćem tada će ova salata biti pravi dragulj za Vas! za...