Juha od buće

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ova juha zagrijat će Vas u hladnijim danima, a nije pravilo da se ne može pripraviti i u ostalim dijelovima godine, jer se buća, od koje smo pripravljali ovu juhu, može nabaviti u bilo koje godišnje doba u trgovinama ili na tržnicama.

za ovo jelo bit će potrebno (4 osobe):

0,2 kg crvenog luka

0,15 kg mrkve

0,2 kg bijelog krumpira

0,3 kg buće butternut (od svake se buće može napraviti juha, osim od ukrasnih)

0,15 kg maslaca

sol, papar

kim

za dekoraciju:

sjemenke buće

bućino ulje

slatko ili kiselo vrhnje

Na malo maslaca propirjamo očišćeni i na kocke narezani crveni luk i dok se pirja očistimo mrkvu i narežemo je na kolutove. Bijeli krumpir operemo, očistimo od ljuske i očica i također ga narežemo na veće kocke i ostavimo u hladnoj vodi do prigotavljanja (da ne pocrni).

Kad nam se luk propirjao, dodamo mu mrkvu i dalje pirjamo dok malo ne omekša. U to vrijeme očistimo buću, tako da je uzdužno raspolovimo, iz unutrašnjosti izvučemo sjemenke  i obrežemo nožem od kore i narežemo je na veće kocke veličine iste kao što smo narezali krumpir.

Kad nam je i mrkva omekšala, dodamo im od vode ocijeđeni na kocke narezani krumpir, sve malo začinimo solju i paprom te dodamo sjemenke kima. Ako vidimo da su luk i mrkva upili masnoću, dodamo još malo maslaca i dalje pirjamo dok i krumpir malo ne omekša.

Na luk, mrkvu i krumpire dodamo narezanu buću i sve zajedno još malo propirjamo pa podlijemo s vrućom vodom i kuhamo dok voda ne zakipi sve zajedno miješajući. Kada zakipi, malo smanjimo vatru i kuhamo dok se povrće skroz ne skuha.

Tijekom kuhanja dolijevamo vrućom vodom (kako ne bi zaustavili proces kuhanja hladnom vodom).

Kada je povrće kuhano, usitnimo sve štapnim mikserom ili protisnemo kroz cjedilo. Probamo okus juhe i začinimo po potrebi te ako je juha pregusta, razrijedimo je s još vode i prokuhamo sve zajedno.

Juhu poslužimo u tanjure; posipamo grubo rezanim sjemenkama buće (ne onima koje smo izvadili iz buće, jer se te trebaju sušiti i peći), polijemo s malo bućinog ulja i dodamo na svaki tanjur žlicu kiselog vrhnja. Ako pri ruci imamo samo vrhnje za kuhanje možemo s njime ukrasiti svaki tanjur.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...