Mediteranski intermezzo

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo zahtjevno jelo biti će Vam jednostavnije, kada dobro proučite recept i kada odredite kojim redom počinjete kuhati.

za 3 – 4 osobe

0,6 kg svježeg boba

0,25 kg suhoga graha

0,25 kg cvjetače

0,2 kg kozica ili škampa

0,1 kg paškog sira

palenta (pura, žganci)

masline crne i zelene (bez koštica)

ružmarin, kadulja

0,1 l bijelog vina

radič za ukras

maslinovo i suncokretovo ulje

Nakon što smo stavili obariti grah namočen prethodne noći, u vrućoj nezačinjenoj vodi, da bi ga zatim procijedili i stavili dalje kuhati u začinjenu vodu sa solju, paprom i  lovorovim listom.

Zelene i crne masline narežemo na kolutiće, u kipuću posoljenu vodu stavimo kuhati palentu dodajući narezane masline, kuhamo na laganoj vatri miješajući žicom. Kada se palenta skuha prebacimo u posudu na hlađenje, iz koje ćemo moći izvući lijepe oblike.

Sada stavimo kuhati bob i cvjetiće očišćene cvjetače u posoljenu vruću vodu (svako povrće za sebe), a očišćene i začinjene (solju) repove kozica ili škampa prepržimo na mješavini maslinovog i suncokretovog ulja (jer maslinovo ulje ima nisku temperaturu vrelišta, pa počinje dimiti), pri kraju ih malo podlijemo vinom, pričekamo da alkohol iz vina ispari, pa dodamo malo i vode ili još bolje ribljeg temeljca, izvadimo škampe ili kozice i zgusnemo malo umak maslinovim uljem, začinimo solju i paprom i posipamo sitno rezanim svježim peršinom.

Kad su grah, cvjetača i bob kuhani, ocijedimo ih i polužimo po tanjurima. Izrežemo lijepe oblike palente (kvadrate, krugove ili trokute), pa na njih stavimo prepržene škampe ili kozice, prelijemo ih umakom. Na svaki tanjur stavimo listić radiča i u njega stavimo paški sir narezan na kockice. Prelijemo povrće s maslinovim uljem i poslužimo dok je toplo. Uz ovo jelo možemo poslužiti crveno suho vino, koje po želji možemo razrijediti običnom vodom (bevanda).

Prethodni članakSalata od tunjevine
Sljedeći članakSalata od integralne riže

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Krpice s kiselim kupusom

Umjesto sa svježim kupusom krpice na ovaj način pripremamo sa kiselim kupusom i suhim mesom. za 2 - 3 osobe 0,5 kg kiselog rezanog kupusa 0,1 kg...

Šunka u kruhu (manja)

Već tradicionalno jelo koje se priprema na ovim prostorima za Uskršnje blagdane i nije ga teško pripraviti. Uz pečenu šunku sada imamo i domaći...

Poširano jaje

Uz prepečeni kruh, malo umaka od rajčica i kojom maslinom,  biti će dio ukusnog doručka. Poširanje je priprema namirnica na temperaturi što bližoj vrelištu vode,...