Predjela općenito

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Predjela dijelimo na hladna i topla predjela.

HLADNA PREDJELA

Ona su kako kaže njihovo francusko ime (Hors-d’oeuvre) sporedna stvar, jelo na početku objeda ili večere, pa su zapravo određena samo da ispune vrijeme do glavnog jela.

Hladna predjela trebaju svojim izgledom, bojom i okusom potaknuti tek, ali da pri tome ne zasite. Takva jela moraju imati pikantan okus i lijep izgled.

Na svim jelovnicima nalazi se veći ili manji izbor hladnih jela i predjela.

Za hladno predjelo može se ponuditi samo jedna vrsta jela ili kombinacija nekoliko haldnih jela na istoj plitici ako se poslužuje pred grupu gostiju.

Da bi predjelo zadovoljilo okusom i izgledom potrbno je naročito paziti kako ćemo slagati sastojke na pliticu.

S malo mašte i smisla svaka će osoba koja priprema jelo izmlisliti novi način dekorativnog slaganja sastojaka.

U našim ugostiteljskim i hotelskim kućama mogu se kao predjela naći bogati izbor domaćih specijaliteta kao što su:

  • dalmatinski pršut

  • veliki izbor domaćih ili kobasica od divljači

  • sirevi domaći i strani

  • razni suhomesnati proizvodi

U današnje vrijeme općih prehranjivanja dijetama, ali općenito zdrave prehrane postala su popularna predjela čije su namjernice u osnovi voćne i povrtne prirode.

Ovdje još možemo dodati i hladna jela od riba, rakova ili školjaka, kao što su razne marinade, salate i namazi ili paštete.

TOPLA PREDJELA

Toplo predjelo se može poslužiti kao prvo jelo u meniju ili kao međujelo.

Ono se poslužuje poslije juhe, kao prijelaz jelima koja slijede.

Posebno moramo pripaziti da se sastojci od kojih prigotavljamo predjelo u slijedovima dalje ne ponavljaju!

Ta jela moraju lijepo izgledati i imati odličan okus te nadasve moraju biti vruća.

zapečene zagorske štrukle

Prethodni članakO vinima
Sljedeći članakDalmacija

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Krpice s kiselim kupusom

Umjesto sa svježim kupusom krpice na ovaj način pripremamo sa kiselim kupusom i suhim mesom. za 2 - 3 osobe 0,5 kg kiselog rezanog kupusa 0,1 kg...

Šunka u kruhu (manja)

Već tradicionalno jelo koje se priprema na ovim prostorima za Uskršnje blagdane i nije ga teško pripraviti. Uz pečenu šunku sada imamo i domaći...

Poširano jaje

Uz prepečeni kruh, malo umaka od rajčica i kojom maslinom,  biti će dio ukusnog doručka. Poširanje je priprema namirnica na temperaturi što bližoj vrelištu vode,...