Šunka u kruhu s burgundskim umakom

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Šunka je tradicionalno Uskršnje jelo i osim vremena koje je potrebno da se  pripremi, nema drugih poteškoća u izradi vrhunski ukusnog jela.

1 suha šunka (2,5 – 3 kg)

Tijesto:

0,6 kg brašna

1 instant-kvasac

sol, šećer

voda

Uzmemo manju, ne presuhu šunku pa je četkicom za povrće dobro operemo u toploj vodi, ogulimo eventualno kožu i osušimo krpom. U brašno umiješamo instant-kvasac i s toplom slanom vodom s malo šećera, umijesimo čvršće tijesto kao za kruh.Pustimo ga na toplijem mjstu da nabuja.

Zatim ga razvaljamo u deblju plohu (2cm), na sredinu položimo šunku i obložimo je cijelu s tijestom. Dijelovi šunke ne smiju nigdje izvirivati. Ovako pripremljenu šunku stavimo u namašćenu posudu za pečenje. U prije zagrijanu pećnicu stavimo da se peče,  oko 220°C 2-3 sata, što ovisi o veličini šunke. Po vrhu pokriemo papirom ili aluminijskom folijom kako kruh ne bi izgorio.
Pečenu šunku izvadimo iz pećnice i ostavimo da se u ohladi u kruhu. Zatim je izvadimo iz kruha, narežemo i poslužimo uz isti kruh.

ili:

Šunku namačemo 8 do 10 sati, zatim je dobro istružemo. Pristavimo je u hladnu vodu, pustimo da zakipi i kuhamo, računajući za svaki kilogram šunke 20 minuta kuhanja. Tada šunku izvadimo iz vode, ostavimo da se ohladi i uzdužnim rezom pored kosti odvojimo gornji dio. Šunku režemo na tanke komade i stavimo ih ponovno na mjesto gdje su bili. Zatim šunku omotamo tijestom tako da šav dođe s donje strane. Možemo je ukrasiti listićima tijesta, a u sredini načiniti otvor da može izlaziti para. Sve zajedno pečemo 1 sat u već prije zagrijanoj pećnici. Prije serviranja odrežemo oštrim nožem koru kao neki poklopac. Šunku prelijemo pikantno začinjenim umakom od rajčica ili burgundskim umakom (kozjak i peršin se fino nasjeckaju. Vino se kuha s lukom, vrganjima i lovorom, dok ne prokuha na polovinu. Zatim se doda u jaki temeljni umak) i serviramo je toplu ili hladnu.

Za pripremu tijesta: Od brašna, soli i masti umijesimo mekano tijesto. Dodajemo polako mlačnu vodu i zamijesimo tijesto u okruglast oblik te pustimo da neko vrijeme odstoji. Zatim ga razvaljamo i u njega zamotamo šunku.

Burgundski umak

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Krpice s kiselim kupusom

Umjesto sa svježim kupusom krpice na ovaj način pripremamo sa kiselim kupusom i suhim mesom. za 2 - 3 osobe 0,5 kg kiselog rezanog kupusa 0,1 kg...

Šunka u kruhu (manja)

Već tradicionalno jelo koje se priprema na ovim prostorima za Uskršnje blagdane i nije ga teško pripraviti. Uz pečenu šunku sada imamo i domaći...

Poširano jaje

Uz prepečeni kruh, malo umaka od rajčica i kojom maslinom,  biti će dio ukusnog doručka. Poširanje je priprema namirnica na temperaturi što bližoj vrelištu vode,...