Tatarski biftek – Beefsteak Tartare

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo ukusno jelo predložio bih svima, jer mazanje ukusno začinjenog mesa na prepečeni toast, uz dodatak maslaca može podignuti atmosferu vaše zabave, to je kao igranje neke društvene igre. U istu kategoiju možemo i staviti fondue, gdje gosti sudjeluju u pripremi svog obroka – prže meso u zajedničkom kotliću sa vrućim uljem ili nekim drugim medijem.

za 4 – 5 osoba

0,4 kg junetine (pisanica beefsteak)

2 jaja ili majoneza (zbog opasnosti od salmonele bolja je majoneza da se poveže)

limun

sol, papar

senf

tabasco

slani inćuni ili srdele

feferoni

mljevena crvena paprika

worchester

kiseli krastavci

crveni luk

kapari

francuski konjak (na ovome linku možete vidjeti zamjenu)

ketchup

toast

maslac

Prije obrade mesa pripremiti ćemo sve sastojke koje ćemo umiješati u meso, da ga začinimo do odgovarajućeg okusa. Na sitnom dijelu ribeža naribamo očišćeni crveni luk i kisele krastavce, a kapare i slane inćune ili srdele sitno isjeckamo nožem. Ovo je mala količina povrća i ribe, pa se ovdje, (ali samo ovdje) možemo poslužiti multipraktikom, ako nismo vični sitnom rezanju (to dolazi s godinama iskustva i oštrim nožem). Meso koje smo očistili od opni i suvišne masnoće, sada bi trebalo, ovisno o vremenu kojim raspolažemo, strugati s vilicom, ali možemo ga sitno narezati nožem pa zatim usitniti kosačem za začinsko bilje ili ako ga kuhinja ne posjeduje istim nožem koji je jako oštar usitniti. Meso mora biti jako sitno narezano (ne kao pašteta), da bi se moglo razmazivati po toastu. Sada kada smo meso usitnili, začinimo meso solju, paprom, tabascom (ovisi koliko ljuto želite), dodamo crvene mljevene paprike, sitno narezan crveni luk, kapare, kisele krastavce, slane inćune ili srdele, malo ketchupa, worchestera, podlijemo malo francuskim konjakom i promiješamo dobro da se svi začini promiješaju po cijeloj količini mesa, probamo kakvog je okusa i dodajemo što nam fali. Ako je okus u redu, dodajemo žumanjak jajeta, ali zbog opasnosti od salmonele dobro će masu povezati i žlica dvije majoneze i opet sve dobro promiješamo, pokrijemo posudu prozirnom folijom i stavimo u hladnjak dok pripremamo prepečeni toast i maslac koji možemo izrezati na tanke ploškice ili ga zarolati posebnim nožem. Prije posluživanja ukrasimo meso radeći po njegovoj zaglađenoj pocršini rešetku nožem (ili nekakvu drugu vrstu ukrašavanja-to ovisi o Vama) i ukrasimo listovima peršina.

 


SAVJET: Ako nemate vremena, očišćeno meso možete i samljeti 2 puta u stroju za mljevenje mesa, ali nikako nemojte koristiti multipractic, jer će on od mesa napraviti kašu. Probajte izbjeći ostavljane začinjene smjese na duže vrijeme, jer će Vam meso potamniti, zato kada ga pokrivate maknite ukrase sa mesa i napravite kontakt mesa i prozirne folije, pa ako meso i potamni, maknite i bacite tanki dio gornjeg sloja, pa opet dobro sve izmiješajte.


nož za usitnjavanje rolani maslac toast

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...