Brudet od bakalara

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Priprema brudeta nije zahtjevna, ali traje par dana da bi dobili to ukusno jelo.

za 4 – 5 osoba

0,6 kg krumpira

0,3 kg bakalara (kuhanog i očišćenog)

sol, papar

4 češnja češnjaka

maslinovo ulje

svježi listovi peršina

Kupljenu ribu trebamo presjeći na manje dijelove, kako bi svi dijelovi ribe bili pod vodom i tako se razmočili u potpunosti. Zacijelo u većini kuhinja nemamo tako velikih posuda, pa stoga i hladnija mjesta gdje bi pohranili ribu da se odmače, pa zato režemo na manje i stavljamo u manjim posudama namakati. Za rezanje bakalara, kuhinjska sjekira napraviti će posao kako treba. Odsječeni rep možemo baciti, osim ako se ne odreže toliko repnog vrška da na njemu ima dosta mesa, tada i njega stavimo namočiti. Ostatak ribe prepolovimo ili narežemo na tri dijela. Ribu složimo u najpogodniju posudu, koja se može poklopiti zbog ispuštanja mirisa po hladnjaku, te da je toliko široka i duboka da voda prekriva bakalar i pohranimo na 2-4 dana uz svakodnevno mijenjanje vode na hladnije mjesto.

Kada nam se bakalar skuha te ga očistimo, slažemo sve u posudu u kojoj ćemo kuhati brodet: očišćeni i oprani krumpir, narežemo na ploške te ga slažemo po dnu posude, pa kad napravimo sloj krumpirom, dodamo usitnjeni bakalar, začinimo solju i paprom, sitno rezanim češnjakom, polijemo s malo maslinovog ulja, pa slažemo dalje dok ne potrošimo sav bakalar (omjer je 2:1; krumpir:bakalar). Na kraju naribamo malo krumpira, tako da se brudet malo zgusne kuhajući se, podlijemo vodom i kuhamo, pa kad zakipi malo smanjimo vatru. Ako imamo malo ribljeg temeljca možemo i s njime malo podliti jelo ili dodamo dio kocke koncentrata riblje juhe.

Ako ste ljubitelj rajčice, može se dodati malo gotovog umaka od rajčice (kada slažemo redove ribe i krumpira) ili nasjeckane rajčice pelata sa dodatkom malo šećera, nije poželjno dodavati koncentrat rajčice.

Kada krumpir omekša probamo kakvog je okusa jelo pa poslužimo vruće, posipamo sa sitno rezanim svježim peršinom i polijemo s malo maslinovog ulja, uz svježi kruh i crveno suho vino.

Savjeti: Kuhani bakalar čistimo prstima, uz upotrebu malog nožića pri skidanju crnih dijelova zbog samog izgleda jela, uz povremeno ispiranje i pranje ruku zbog ljepljivosti ribljeg mesa.

Kod krumpira je dosta važno dosta ga ispirati, jer znamo da je rastao u zemlji i da je zemlja zatrovana raznim gnojivima i kemijskim otrovima koje vodom dobro odstranjujemo.

Kod kuhanja brudeta važno je ne upotrebljavati kuhaču ili neki drugi alat da bi promiješali jelo, nego protresemo posudu kružnim pokretima.

Veću količinu sitno narezanog lista peršina, koju smo narezali i dodatno usitnili kuhinjskom sjekirom ili većim nožem, dobro osušimo u kuhinjskoj krpi ili platnenom ubrusu, iscijeđenog ga prebacimo iz krpe u posudu koju zatvorimo i držimo u hladnjaku do dva dana. Ostatak stabljika može se kao i sitno rezani peršin, zalediti, pa stabljike ukuhamo u razne juhe, a listovi posluže kao dodatak gotovim jelima, stavljajući ga neposredno prije posluživanja jela.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Kuhanje bakalara na brudet

Priprema brudeta nije zahtjevna, ali traje par dana da bi dobili to ukusno jelo, koje se uobičajeno jede na Badnjak. Osim na brudet koji...

Ideja za ručak! Pržene lignje s blitvom na dalmatinski

Tko može odoljeti ovom ukusnom jelu... Ako niste nikad pripremali pržene lignje, pogledajte video prilog. Prije no što počnemo čistiti lignje, ogulimo oprane krumpire koje...

Šarag na lešo (kuhani)

Priprema ove skupe ribe nije toliko zahtjevna, a držeći se osnovnih naputaka doći ćete do kvalitetnog obroka. Uz kuhanu ribu poslužite neku sitniju tjesteninu...