Ideja za ručak! Pržene lignje s blitvom na dalmatinski

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...
Tko može odoljeti ovom ukusnom jelu… Ako niste nikad pripremali pržene lignje, pogledajte video prilog.

Prije no što počnemo čistiti lignje, ogulimo oprane krumpire koje opet operemo i narežemo na kocke te ih stavimo kuhati u slanoj vodi. Pristavimo vodu za blitvu, očistimo je, operemo i razdvojimo peteljke od lišća. Kada nam voda u kojima se kuhao krumpir zakuha, oberemo i bacimo pjenu koja se stvorila. Kada voda za blitvu zakuha, posolimo je i stavimo kuhati prvo peteljke pa kad one omekšaju dodamo lišće te nastavimo kuhati. Po tvrdoći peteljki znat ćemo da nam je sve zajedno kuhano (oko 7-10 minuta od kada voda opet prokuha). Uz to što smo očistili krumpire i blitvu, očistimo i češnjak te ga narežemo na sitne kockice.

Priprema liganja

Na red su i došle lignje. Očistimo ih na sljedeći način: cjelokupnu količinu liganja potopimo u vodu, pa pod vodom prstima razdvojimo krakove od tijela liganja, izvlačeći im utrobu zajedno s kracima. Krakove od utrobe odvojimo malo ispod očiju, to radimo pod vodom, jer iz očiju može prsnuti crnilo. Stavimo krake u posebnu čistu vodu, a iz tijela izvučemo mekanu kost i ostatak utrobe te očišćeno stavimo zajedno u vodu s krakovima, sve temeljito operemo (neke imaju dosta pijeska pa je to dobro isprati s puno vode!) i ocijedimo od vode. Lignje narežemo na kolutove debljine 2 cm, a krakove, ako su veći, prepolovimo uzdužno. Za ovu priliku, da lignje dobro osušimo, možemo koristiti i stolnjak ili kuhinjske krpe, jer tajna dobro prženih liganja leži u tome da se lignje moraju dobro prosušiti, da u dodiru s brašnom ne naprave “blato” odnosno da se brašno ne “zgruda”.

Dobro osušene lignje možemo sada obrašniti. U plastičnu vrećicu stavimo brašno i osušene lignje (viška brašna može se riješiti i cjedilom), pa u vruće ulje spuštamo onoliko liganja, otresenih od viška brašna, koliko nam je široka posuda, da se svaka lignja ravnomjerno prži u ulju. Pri tome je važno imati na umu da dodavanje liganja u ulje smanjuje temperaturu ulja i mogućnost da se lignje “kuhaju” u ulju, a to nipošto nije dobro, jer će tada biti masne, što naravno želimo izbjeći.

Priprema priloga

Za vrijeme dok pržimo lignje prigotovimo prilog: skuhanu i ocijeđenu blitvu narežemo na sitnije, pa u posudu u kojoj ćemo prigotavljati na malo maslinovog ulja kratko propržimo češnjak i na njega dodamo blitvu, od vode ocijeđene kuhane krumpire, začinimo solju i paprom, podlijemo s malo vode u kojoj se kuhala blitva. Podlijemo s još maslinovog ulja te miješamo pirjajući dok ne dobijemo lijepu kašicu, s time da krumpire malo podrobimo, ali opet toliko da se vide u kaši.

Pri prženju liganja postoji mogućnost da ulje prsne i padne na kožu. Potrebno je odmah skinuti dio odjeće gdje je vrelo ulje i pod hladnom vodom ohladiti mjesto gdje je opečeno. Za tu priliku koristi se određena mast na bazi ribljeg ulja. Po preporuci s ljekarnikom ili liječnikom maže po opeklini. Ako je opeklina jača (pojavljivanje mjehura – plika) svakako je dobro potražiti medicinsku pomoć. No vjerujemo kako do ovoga ipak neće doći!

Za ovaj ručak Vam je potrebno:

za 2 – 3 osobe

0,7 kg liganja (ako nema jadranske poslužit će i patagonijska ili kalifornijska)

0,15 kg oštrog brašna

sol

suncokretovo ulje

za prilog:

0,5 kg blitve

0,4 kg bijelog krumpira

2 češnja češnjaka

sol, papar

maslinovo ulje

Uživajte u jelu!

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Napravite kolač s mrkvom i đumbirom – jednostavna priprema kao mamac za izradu ovog kolača

U ovom ukusnom kolaču uživao je i naš Mali šef. Jednostavan je za pripremu i vjerujemo da sve namirnice imate kod kuće tako da...