Kuhana riba (lešo)

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Pripremanje ribe na lešo nije tako zahtjevno, ali opet treba pripaziti na neke sitnice i ukusan obrok je zagarantiran. Uz kuhanu ribu možemo poslužiti prilog po želji; kuhanu blitvu ili kuhani krumpir, blitvu s krumpirima na dalmatinski, kuhanu raštiku ili čak i povrće sa žara. Uz neizostavan svježi kruh, poslužite i neku laganu salatu, radič, matovilac ili rukolu. Ako poslužujete vino, njegov izbor ovisi o vrsti ribe koja je kuhana.

za 3 – 4 osobe

1,5 kg ribe (orada, brancin, škarpina, škrap ili neka veća kvalitetnija riba)

0,15 l maslinovog ulja

0,15 kg mrkve

0,1 kg crvenog luka

1 češanj češnjaka

1 vezica peršina

sol, papar u zrnu

1/2 limuna

Nakon što očistimo ribu stavimo je na tanjur, podlijemo je s malo maslinovog ulja, pokrijemo je i stavimo u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo povrće i zakuhamo vodu u kojoj ćemo je kuhati.  Riba u posudi treba biti sva pod vodom i ispružena, najbolje za to je neka vrsta pekača, i u nju stavimo očišćeno i narezano povrće te je začinimo. Nakon što malo odstoji, ribu stavimo u vruću vodu i smanjimo vatru da lagano kuha te poklopimo. Za vrijeme dok kuha pripremimo prilog po želji (kuhani krumpiri, blitva ili blitva na dalmatinski, kuhana raštika, povrće sa žara) i narežemo peršin na sitno. Riba će biti kuhana kada joj se leđna peraja lagano odvaja od tijela. Kuhanu ribu poslužimo prelijevajući je s još malo maslinovog ulja i posipavajući je sa sitno rezanim peršinom. U tekućinu u kojoj se riba kuhala, možemo dodati malo riže ili sitnijeg tijesta, pa je poslužimo prije ribe.

NAPOMENA:

Ako imamo smrznutu ribu, najprije je moramo otopiti tako da je položimo u hladnu vodu s dodatkom morske soli. Kada se otopi dalje radimo po receptu koji je gore naveden.

Prethodni članakSok od cikle (6 mjeseci)
Sljedeći članakŠarag na lešo (kuhani)

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Kuhanje bakalara na brudet

Priprema brudeta nije zahtjevna, ali traje par dana da bi dobili to ukusno jelo, koje se uobičajeno jede na Badnjak. Osim na brudet koji...

Ideja za ručak! Pržene lignje s blitvom na dalmatinski

Tko može odoljeti ovom ukusnom jelu... Ako niste nikad pripremali pržene lignje, pogledajte video prilog. Prije no što počnemo čistiti lignje, ogulimo oprane krumpire koje...

Šarag na lešo (kuhani)

Priprema ove skupe ribe nije toliko zahtjevna, a držeći se osnovnih naputaka doći ćete do kvalitetnog obroka. Uz kuhanu ribu poslužite neku sitniju tjesteninu...