Som na posteljici od riže

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Som je jako ukusna riba, pa vam  predlažem ovo jelo.

za 2 -3 osobe

0,8 kg soma

0,15 kg crvenog luka

0,1 kg mrkve

0,08  kg  korijena celera

0,05  kg korijena peršina

0,2  kg riže

0,1 l bijelog vina

3 češnja češnjaka

limun

škrobno brašno

sol, papar u zrnu i mljeveni

lovorov list

suncokretovo ulje

svježi listovi peršina

Na malo masnoće propirjamo na sitne kockice narezan očišćen crveni luk, pa kada povene domamo mu rižu da se ostakli, podlijemo bijelim vinom  i pričekamo da alkohol iz vina ispari i dolijemo 0,6 l vode ili temeljca, začinimo solju i paprom te kad zakipi smanjimo vatru i kuhamo dok riža ne upije svu tekućinu. U međuvremenu očišćenog i opranog soma narežemo na odreske te stavimo kuhati u začnjenu vodu (korijenasto povrće (mrkva, korijen celera i peršina), sol, papar u zrnu, očišćeni češnjak, lovorov list, ploške limuna). Dok se kuha, od malo vode i škrobnog brašna uz dodatak žumanjka i iscijeđenim sokom od limuna napravimo umak koji ne treba kuhati (ako ste skeptik prema ne kuhanim jajima ovdje možete ovaj umak zamijeniti gotovom tvorničkom majonezom). Kad se ribi počinje meso  odvajati od kosti, poslužimo pirjanu rižu na koju stavimo od vode ocijeđeni komad soma, pa prelijemo umakom (majonezom), posipamo sitno rezanim svježim peršinom, ukrasimo rajčicama i listovima celera, uglavnom da lijepo izgleda.

Uz jelo točimo neko od  roze vina, a za pivoljupce svjetlo lager pivo.

Prethodni članakYellow submarine
Sljedeći članakO pivi i čašama

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Pastrva u limunu s kaparima

Ovo ukusno jelo pripremite kao iznenađenje, ime jela je Pastrva na mlinarski. za 2 osobe 0,5 kg pastrve (2 ribe) sol, bijeli papar suncokretovo ulje maslac kapari 1 limun šećer svježi listovi peršina Očistimo...

Pohani som (u mliječnom) Orly smjesi

Ovo jelo idealno je za pripremu jer je brzo i nezahtjevno. Som ima svoj poseban okus i miris, te je riba bogata bjelančevinama. U...

Som u pivu

Ovo ukusno jelo dati će biljni okus ribi, uz koji poslužimo kašicu od krumpira (pire) ili pečene krumpire i svježu salatu. za 5 - 6  ...