Pirjana riža

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo su osnovni načini pripremanja pirjane riže. Osim toga, kada pripremate rižu u pećnici, možete u očišćenu glavicu luka zabosti i par klinčića, te luk staviti u sredinu posude za pečenje.

1 kg riže

0,3 kg crvenog luka

0,2 l bijelog vina

sol, papar

maslinovo ili suncokretovo ulje

Kada smo luk očistili i narezali na sitne kockice stavimo ga malo propirjati na maslinovo ili suncokretovo ulje pazeći da nam ne prigori. Kada se malo propirja, dodamo očišćenu rižu i ako je malo ulja, dodamo još malo da se riža ostakli, kad je ostaklimo, podlijemo s bijelim vinom i pričekamo da alkohol ispari, pa dodamo litru vode (ova je količina vode potrebna da se riža pripremi za daljnje pirjanje i pripremu jela koja zahtijevaju daljnje ukuhavanje vodom ili temeljcem), za skroz ispirjanu rižu treba doliti oko 2,5-3 litre vode. Sada kada zakipi, promiješamo, smanjimo vatru i kuhamo na laganoj vatri oko 25 minuta dok svu tekućinu riža ne popije.

2. način

1 kg riža

maslinovo ili suncokretovo ulje

sol, papar

Očišćenu rižu prebacimo u posudu za pečenje (dublju), prelijemo sa 2,5 l vode, pouljimo, začinimo solju i paprom, i stavimo u pećnicu na 180°C 20-25 minuta. Kada prođe neko vrijeme pogledajte ukoliko još treba da riža upije svu vodu i probajte tvrdoću zrna riže, pa procijenite koliko još treba, jer nisu sve pećnice iste.

Prethodni članakCrni rižoto od sipe
Sljedeći članakFarfale u umaku od paprike

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...