Smeđa riža sa šafranom

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Sve više se u receptima okrećemo zdravijoj prehrani pa tako umjesto rafinirane bijele riže koristimo smeđu rižu, koja jelima daje novi okus, odnosno jela produbljuje svojom tvrdoćom, što Vas ne smije preplašiti pri kuhanju.

Ona mora biti malo tvrđa, jer kada bi je i dalje kuhali počela bi se raspadati, tako da ne bi došli do cilja kojim smo krenuli.

Ovako pripremljena riža može se obogatiti i komadićima preprženog mesa i/ili povrća kojim dobijemo ukusan, zdravi obrok. Pri ukuhavanju riže možemo je zalijevati i nekim povrtnim ili mesnim temeljcem (juhom), tako da okus riže još malo pojačamo.

za 5 – 6 osoba

0,5 kg smeđe riže

0,1 kg crvenog luka

maslinovo ulje

mljeveni korijander i kardamom

naribani muškatni oraščić

1 g (0,001 kg) paketić šafrana

1,2 l vruće vode

sol, papar

Nakon što crveni luk očistimo i narežemo na što sitnije kockice, stavimo ga propirjati na malo ulja. Kada počne omekšavati dodamo mu mljeveni muškatni oraščić, kardamom i korijander u prahu i kad luk skroz omekša, ostaklimo opranu i ocijeđenu rižu, dodamo usitnjeni šafran, začinimo solju i paprom, podlijemo dijelom vode (toliko da prekrije rižu). Kada zakipi, smanjimo vatru i kuhamo dalje na laganoj vatri 25 – 30 minuta (sve ovisi o tome koliko smanjite vatru) u polupokrivenoj posudi, podlijevajući je (vodom ili temeljcem) onoliko koliko riža upije tekućine. Riža po nutricionističkim zahtjevima mora u sredini, kada je prerežemo imati bijelu točku u sredini zrna, možda će Vam se činiti tvrđom, ali to je odlika smeđe riže. Kada odlučimo o tvrdoći kuhanog zrna, ugasimo plamen i pustimo rižu još desetak minuta poklopljenu da bi se okusi proželi. Poslužimo je kao prilog ili zasebno jelo uz neku svježu ili ukiseljenu salatu.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Kako klincu spremiti poriluk, a da odmah ne odgurne tanjur? Pitajte našeg malog kulinarskog degustatora koji je oduševljen novim jelom na meniju!

Pripremili smo špagete s porilukom i skutom, donosimo Vam i video recept. Možemo Vam samo poželjeti dobar tek! Nije neobično da djeca ne vole miris...

Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole... Bio je to jedan od...