Fuži u umaku od vrganja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ovo jelo možete pripremiti i kao prilog nekom mesnom jelu, ali biti će dobro i kao samostalno uz neku svježu ili ukiseljenu salatu, a zaokružite okus dobro rashlađenim polusuhim bijelim vinom ili čak i pjenušcem.

za 2 – 3 osobe

0,5 kg fuža

0,08 kg crvenog luka

0,01 l suncokretovog ulja

0,01 kg maslaca

0,05 špeka (suha slanina, panceta)

0,1 kg svježih vrganja (ili 0,07 sušenih)

0,05 l bijelog vina

0,2 l vrhnja za kuhanje

sol, bijeli papar

svježi listovi peršina

Na malo maslaca i sucokretovog ulja propirjamo očišćeni, sitno rezani na kockice, crveni luk, kada se malo ostakli dodamo mu sitno rezanu pancetu i sve zajedno još propirjamo, dok luk ne povene (na laganijoj vatri). Kad luk povene dodamo vrganje i pirjamo ih uz dodatak malo vode (da nam luk ne prigori), dok ne smekšaju. U vruću, posoljenu vodu stavimo kuhati fuže. Kada su vrganji propirjani podlijemo malo bijelog vina i pričekamo da ispari alkohol i tada povežemo sa vrhnjem. Začinimo solju i bijelim paprom, probamo kakvog je okusa, pustimo da malo umak prokuha i sve zajedno pomiješamo sa kuhanim ocijeđenim fužima. Poslužimo dok je vruće i posipamo sitno sjeckanim svježim peršinom. uz jelo poslužimo svježu ili ukiseljenu salatu i točimo dobro rashlađeno bijelo polusuho vino.

SAVJET:

Ako nabavite sušene vrganje prije nego što počnete sa pripremom jela, namočite ih u malo tople vode, ili netom što ih trebate dodati jelu, stavite ih u mikrovalnu pečnicu na 20-30 sekundi,izvadite i ocijedite od vode.

Ako vam je berba bila bogata, ili ako ste kupili previše svježih vrganja, očistite ih, narežite na listiće (ne pretanke), posložite na neki pladanj, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u zamrzivač na par sati. Nakon toga ih izvadite, odvojite i složite po porcijama u vrećice za smrzavanje ili plastične kutijice s poklopcima.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Tjestenina s piletinom i tikvicama – Može! – rekao je Mali šef i na kraju tražio dodatnu porciju!

Priprema ovog jela je jednostavna i sastojci će dobro proći kod većine djece. Naš Mali šef tražio je dodatnu porciju.. To nama znači više...

Bijeli rezanci s lososom

Tjestenina spravljena na ovaj način s dimljenim lososom prava je poslastica i za ljubitelje ribe i one koji će tek to postati! za 2 -...

Njoki u umaku od vrganja

U jesenje doba trebamo što bolje iskoristiti ono što nam priroda i šuma nudi, pa od vrganja koje nismo osušili, ukiselili ili narezane zamrznuli,...