Njoki u umaku od vrganja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U jesenje doba trebamo što bolje iskoristiti ono što nam priroda i šuma nudi, pa od vrganja koje nismo osušili, ukiselili ili narezane zamrznuli, možemo napraviti ukusan umak za neku tjesteninu, u ovom slučaju njoke (valjuške).

za 2 – 3 osobe

0,6 kg gotovih njoka (savjet i recept za izradu)<-link YouTube

0,2 kg crvenog luka

0,25 l vrhnja za kuhanje

0,15 l bijelog vina

sol, bijeli papar

Očišćeni crveni luk narežemo na sitne kockice te ga malo propirjamo na malo maslaca. U međuvremenu, očišćene vrganje narežemo na sitne kockice, češnjak ogulimo i narežemo što sitnije te sve dodamo omekšalom crvenom luku. Dok se vrganji pirjaju, skuhamo njoke ili pripremimo vodu u kojoj ćemo ih ugrijati. Kada tekućina koju su vrganji ispustili- ispari, podlijemo s malo bijelog vina, pustimo da alkohol ispari pa povežemo s vrhnjem za kuhanje, začinimo solju i bijelim paprom te probamo kakvog je okusa umak. Pustimo da umak ukuha i zgusne se te umiješamo od vode ocijeđene njoke i poslužimo kao predjelo, samostalno jelo ili prilog uz neko mesno jelo sa nekom ukiseljenom ili svježom salatom uz dobro rashlađeno bijelo polusuho vino.

Da dođemo do još bogatijeg okusa, nakon što luk omekša, uz vrganje rezane na kockice možemo dodati sušene slanine (pancete, špek) ili pršuta narezanog na kockice. Ostatak pripreme je isti kao i bez sušenog mesa.

Prethodni članakKrumpiri punjeni vrganjima
Sljedeći članakPileća jetra s vrganjima

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Tjestenina s piletinom i tikvicama – Može! – rekao je Mali šef i na kraju tražio dodatnu porciju!

Priprema ovog jela je jednostavna i sastojci će dobro proći kod većine djece. Naš Mali šef tražio je dodatnu porciju.. To nama znači više...

Bijeli rezanci s lososom

Tjestenina spravljena na ovaj način s dimljenim lososom prava je poslastica i za ljubitelje ribe i one koji će tek to postati! za 2 -...

Tortelini u umaku od šampinjona

Okus gljiva sa tjesteninom uvijek je ukusniji pogotovo ako se dodaje suho meso. za 2 - 3 osobe 0,4 kg tortelina (punjenih sirom) 0,1 kg crvenog luka 0,15...