Celijakiju ima svaki stoti Hrvat!

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U Hrvatskoj najmanje jedna od 100 osoba ima celijakiju (nepodnošljivost organizma na gluten), a svakoj sedmoj osobi je dijagnosticirana.

“Celijakija se može pojaviti već u najranijoj dobi, od prve do treće godine, uvođenjem hrane koja sadrži gluten. U obitelji je učestalost celijakije jedan na deset. Bolest se može pojaviti i u odrasloj dobi te ostati neotkrivena vrlo dugo, s obzirom da često nema tipične simptome”, naglasila je Zrinjka Mišak iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Radi se o bolesti koja je imunološki posredovana, a javlja se kod osoba koje imaju gensku predispoziciju. Gluten koji osoba uzima iz hrane dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i s bilo kojim simptomima – od onih na probavnom traktu, kao što su proljev, opstipacija i bolovi u trbuhu, do simptoma koji nisu s probavnog trakta, npr. anemija, osteoporoza i simptomi na koži.

Trenutno postoji samo jedan uspješan tretman, a to je stroga doživotna bezglutenska prehrana. Osobe s celijakijom ne smiju konzumirati pšenicu, raž, ječam i hibride pira. Obrađena hrana i gotovi proizvodi također se trebaju uzeti u obzir pošto je gluten vrlo često njihov sastojak. Žitarice koje sadrže gluten mogu biti zamijenjene prosom, kukuruzom, rižom, heljdom i namjenskim proizvodima bez glutena poput brašna, kruha, peciva, tjestenina i slatkiša. Pacijenti također mogu konzumirati meso, ribu, povrće, voće, prirodne mliječne proizvode i jaja.

Kao prvi test rade se oni iz krvi, a ako su pozitivni ide se na biopsiju sluznice tankog crijeva, čime se definitivno postavlja dijagnoza. Gluten ne izaziva samo celijakiju, već i alergiju i intoleranciju, te je nužno razlikovati te tri stvari, naglasila je Mišak. Prije nego se odluči prijeći na bezglutensku prehranu mora se potvrditi celijakija, jer jedino je za nju bitno da je prehrana stroga i doživotna.
S obzirom na porast trenda bezglutenske prehrane, Mišak je istaknula da ona nije zdravija za zdravu osobu od normalne prehrane, jer normalna uravnotežena prehrana koja sadrži gluten nije štetna. Mišak je upozorila da test za intoleranciju na gluten ne postoji, a oni koji se sada popularno rade na intoleranciju hrane nemaju nikakvu znanstvenu podlogu. “Ima puno testova na intoleranciju koji ne kazuju ništa, bez obzira kakve tegobe imate i zbog čega radite te testove, uvijek imate isti rezultat – svima smeta gluten, mlijeko i meso, a nema dokaza”, dodala je.

Izvor: Metro portal

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Utječe li postavljanje božićnih ukrasa prije prosinca na Vaše mentalno zdravlje?

Iako su neki protiv toga, čini se kako se svake godine sve ranije počnu postavljati božićni ukrasi, a psihoanalitičari vjeruju da nas to čini...

Korona uspjela gotovo nemoguće! Skratila je odmore i sjedenje uz kave

Navike teško i sporo mijenjamo, pogotovo one koje su postale rituali, poput sjedenja u kafićima nama u Hrvatskoj, no korona kriza koja je prisilno...

Podržite male proizvođače i domaće namirnice naručite online!

Odlasci na tržnice nisu više kao nekad, a i posjete trgovinama postaju pravi hazarderski pothvat. Nabavka namirnica u ovo vrijeme pandemije koronavirusa mora biti...