Ovo je oštrik, zemni badem ili tiger nut

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Iako je riječ o prastaroj hrani, lani su ga proglasili novom super-hranom i to je izazvalo dovoljno jak komercijalni efekt da se za njega zainteresiraju chefovi. Andoni Luis Anduriz već ga ima na meniju u Mugaritzu, jer je oštrik najpoznatiji upravo kao tradicionalni sastojak u španjolskoj kuhinji. No oštriku se prognozira status hit namirnice u 2017. godini, u kojoj će ozbiljno kuhanje istražiti njegov stvarni potencijal.

Što je oštrik?

Mali i jako tvrdi gomolj biljke Cyperus esculentus, koja raste od Španjolske do Afrike, ali je i često ignoriraju kao korov. Španjolci ga uzgajaju i koriste za horchatu, bijeli bezalkoholni napitak.

Kakav je oštrik?

Okusom oštrik podsjeća na lješnjake i bademe, a posebnim ga čine citrusne note. Pun je škroba i zbog tvrdoće se prije upotrebe mora namočiti u vodi.

Zašto je super hrana?

Jer je pun proteina, minerala i zdravih masnoća i vitamina. Navodno ima toliko proteina da se uvijek koristio kao zamjena za mlijeko.

Kako se jede?

Oštrik se može jesti sirov, ali puno je bolji namočen ili kuhan. Dodaje se desertima, od njega se radi biljno mlijeko, koristi se za smoothieje, sokove i kolače, ali i za salate i kuhanje slano-slatkih jela.

Neki recept?

Oštrik je hit među sljedbenicima palea i sličnih dijeta pa se najčešće nalazi u dosadnim fitness receptima koji nemaju veze s dobrim kuhanjem. Jedini zanimljiviji recept s oštrikom je tradicionalna španjolska horchata

HORCHATA

 

  • 1 šalica oštrika, namačite ih 24 sata u vodi na sobnoj temperaturi
  • 4 šalice ključale vode
  • 1/4 šalica + 1 žlica šećera kristala
  • 1/4 žličice krupne soli
  • mljeveni cimet.

 

U fino cjedilo stavite dupli sloj gaze i stavite iznad duboke zdjele. Ocijedite oštrike i stavite ih u blender. Dodajte vruću vodu i miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete homogenu, gotovo glatku tekućinu. Trajat će oko 2 minute. Procijedite tekućinu kroz gazu. Pažljivo skupite gazu i iscijedite preostalu tekućinu u zdjelu. Dodajte šećer i sol i pomiješajte. Dobro ohladite pa prelijte u staklenu bocu i držite u hladnjaku tjedan dana. Dobit ćete slatko ali osvježavajuće piće. Poslužite horchatu s ledom i pospite cimetom.

Izvor: Kult plave kamenice

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Utječe li postavljanje božićnih ukrasa prije prosinca na Vaše mentalno zdravlje?

Iako su neki protiv toga, čini se kako se svake godine sve ranije počnu postavljati božićni ukrasi, a psihoanalitičari vjeruju da nas to čini...

Korona uspjela gotovo nemoguće! Skratila je odmore i sjedenje uz kave

Navike teško i sporo mijenjamo, pogotovo one koje su postale rituali, poput sjedenja u kafićima nama u Hrvatskoj, no korona kriza koja je prisilno...

Podržite male proizvođače i domaće namirnice naručite online!

Odlasci na tržnice nisu više kao nekad, a i posjete trgovinama postaju pravi hazarderski pothvat. Nabavka namirnica u ovo vrijeme pandemije koronavirusa mora biti...