Šumarije i dalje naplaćuju branje šumskih plodova, a resorno ministarstvo šuti

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Građani ubuduće ne bi trebali plaćati naknadu za branje šparoga, gljiva i svih ostalih šumskih blagodati za osobnu upotrebu.

Hrvatske šume (HŠ) izradile su prijedlog novog cjenika nedrvnih šumskih proizvoda, prema kojem bi građani bez ikakvih financijskih obaveza mogli brati gljive, šparoge, kestenje, kupine, maline, borovnice… Naime, sada se branje šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu kako i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja naplaćuje i kada je riječ o skupljanju biljki i plodova za kućnu upotrebu. No, ministar poljoprivrede najavio je kako će HŠ izmijeniti pravila te će skupljanje i branje šumskih plodova biti besplatno za kućnu u potrebu.

Hrvatske šume, poslušale su resornog ministra i cjenik, odnosno pravilnik je gotov. No, još uvijek nije obljavljen. Iako smo upit o sudbini najavljenih izmjena u korist građana uputili i HŠ-u i Ministarstvu poljoprivrede, odgovor nismo dobili. Neslužbeno doznajemo da su HŠ prijedlog pravilnika poslale Ministarstvu te čekaju njegovo očitovanje, odnosno čekaju »zeleno svjetlo« ministra Tomislava Tolušića za objavu novih pravila. Tako građani koji su već krenuli u branje šparoga – koje su uslijed vremenskih prilika uranile – još uvijek trebaju paziti jer se to službeno na području šumarija još uvijek naplaćuje.

Hrvatske šume su 2014. uvele cjenik nedrvnih šumskih proizvoda, odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek i to šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu, kao i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Za osobnu upotrebu građani su, primjerice, dnevno mogli skupiti do dva kilograma šparoga, kilogram medvjeđeg luka. Naknada za skupljanje bilja bila je uračunata u dozvolu koja za jedan dan skupljanja biljaka košta 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna.

Trenutačno je najskuplja dozvola ona za sezonsko skupljanje tartufa za što treba izdvojiti 1.360 kuna, dok se za ostale gljive kreće od 10 kuna po danu do 200 kuna za sezonsku dozvolu. Za osobne potrebe, u košaricu se može napuniti do dva kilograma gljiva dnevno. Građani ubuduće ne bi trebali plaćati naknadu za branje šparoga, gljiva i svih ostalih šumskih blagodati za osobnu upotrebu. Hoće li se i dalje osobnom upotrebom smatrati primjerice do dva kilograma gljiva ili do 10 kilograma kestena, oraha, lješnjaka, kupina vidjet će se s objavom novog pravilnika. No, branje u komercijalne svrhe i dalje će se naplaćivati.

 

Izvor: Novi list

Prethodni članakChutney
Sljedeći članakZlatni BigMac

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Utječe li postavljanje božićnih ukrasa prije prosinca na Vaše mentalno zdravlje?

Iako su neki protiv toga, čini se kako se svake godine sve ranije počnu postavljati božićni ukrasi, a psihoanalitičari vjeruju da nas to čini...

Korona uspjela gotovo nemoguće! Skratila je odmore i sjedenje uz kave

Navike teško i sporo mijenjamo, pogotovo one koje su postale rituali, poput sjedenja u kafićima nama u Hrvatskoj, no korona kriza koja je prisilno...

Održano osmo izdanje projekta Vino uz žlicu

U zagrebačkom restoranu Veganšpek održano je još jedno izdanje eno gastro projekta "Vino uz žlicu" u organizaciji Renate Cisar i Mustafe Topčagića. Osmo izdanje 'Vina...