Kako je najbolje koristiti svježe, a kako suhe začine

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Da biste očuvali prehrambenu vrijednost i produljili trajnost svježom začinskom bilju, čuvajte ga u hladnjaku, obavijte u vlažan papir ili držite u posudici s vodom. Možete ga sitno nascjeckanog zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi ili s vodom u posudici za led, što će posebno biti praktično kod pripreme juha.

Obratite pažnju prilikom kupnje svježeg začinskog bilja – neka bude tamnije zelene boje, bez točkica, rupica ili lišća koje žuti.

Sušene začine čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi na tamnom, hladnom i suhom mjestu (ne uz izvor vlage ili topline poput štednjaka ili pećnice). Izlaganje vlagi (vodi iz sudopera, pari iz čajnika ili lonca) povećava se rizik od bakterijske kontaminacije i plijesni, koje prati i neugodan miris i okus.

Izbjegavajte čuvanje začina u papirnatim ili jutenim vrećicama, u kojima se mogu skupljati insekti. Kako biste što više sačuvali njihove povoljne sastojke i učinke, suhe začine meljite neposredno prije upotrebe.

Većina svježeg začinskog bilja je osjetljiva na toplinu te dugotrajnim izlaganjem gubi svoj okus i svojstva, stoga se dodaje na sami kraj kuhanja. Suhi začini se obično dodaju na početak kuhanja, kako bi se razvila njegova aroma i oplemenili sastojci jela.

Odgovorila: Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Izvor: Magazin.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Pripazite na ovaj proizvod!

Kupili ste svježu tunjevinu i niste je još upotrijebili? Ni nemojte, vratite je u trgovinu i ostanite zdravi! Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev subjekta u poslovanju...

Problemi s lososom

Ako u svom hladnjaku ili u zamrzivačima imate jedan od ova dva proizvoda ili oba pripazite i vratite ih u trgovine, jer su potencijalno...

Koliko često prati ruke?

Pranje ruku šest do deset puta dnevno znatno smanjuje rizik za infekciju koronavirusom, sugerira istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Znanstvenici s University College London su...