Pospremite lonce, kupite wok

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Kuhanje i prženje u tradicionalnim tavama i loncima može biti vrlo nezdravo. Preduvjet za pečenje u takvim posudama je velika količina ulja koje nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama zbog kolesterola.

On sve radi!

Posebnost woka je što, za razliku od uobičajenih posuda koje koristimo u domaćinstvu, u njemu možemo raditi mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja, poširanja, pečenja i ostalih načina obrade hrane, a ono što je možda najbolje kod kuhanja u woku je brzina pripreme. Namirnice koje se pripremaju u woku imaju karakterističan sočan i hrskav okus što je glavno obilježje kineskih jela. Dakle od predjela do deserta- sve možete pripremiti u samo jednom woku, a tako pripremljeno jelo zadržat će izvoran okus i miris.

Koji wok je najbolji?

Oblik woka vrlo je prepoznatljiv i specifičan. Današnji oblik woka gotovo je neizmijenjen oblik izvornog woka koji je nastao prije više od 3000 godina. Wok je širok i ima zaobljeno dno. Ranije se koristio sasvim zaobljenog dna koji je savršeno odgovarao ognjištima na otvorenom, a danas je zbog praktičnosti dno ravno, kako bi mogao stajati na štednjaku. Materijali od kojih se izrađuje wok mogu biti aluminij, emajl, teflon, rostfraj i ostali, ali onaj originalni napravljen je od lijevanog željeza (gus). Emajlirani su nešto lakši za održavanje i lakše su težine, pa samim time su i lakši za rukovanje, ali profesionalni kuhari uporno hvale onaj guseni koji je težak. Kada kupujete wok imajte u vidu da je to posuda čiji je rok trajanja vrlo dug, što znači da ćete ga slobodno moći prenijeti i svojoj kčeri u nasljedstvo. Postoje različite veličine woka, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara.

Moguće je da do kupca dođe i neobrađeni wok, ravno iz Kine. To je odlično, ali zahtjeva i dodatnu pripremu. Tada je potreban postupak koji se naziva kaljenje, a radi se tako da se wok postavi na plinski plamenik i pusti sve dok ne dođe do usijanja. Kada dođe do usijanja treba ga isti tren uroniti u hladnu vodu. Na taj način wok postaje čvršći i trajniji, no najčešće ovaj postupak ipak nije potreban jer se wok prodaje u već gotovom obliku.

Održavanje

Nekoliko puta godišnje trebate posvetiti posebnu brigu svom woku na način da nauljite wok iznutra i izvana te ga takvog zagrijavajte na najvećoj temperaturi, neovisno o izvoru topline. Kada se wok ohladi ponovite postupak i tako nekoliko puta zagrijavajte wok i pustite da se ohladi, ali ga ne zaboravite cijelog nauljiti. Ovakva priprema woka omogućava da se na njemu stvori fini sloj koji će sprječavati lijepljenje hrane i omogućavati lakše čišćenje. S vremenom će wok dobivati sve tamniju boju – to je dobro jer što je tamniji – to će hrana pripremljena u njemu biti bolja. Što se svakodnevnog održavanja tiče – wok se čisti vrlo jednostavno, baš kao i svako drugo posuđe.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Pripazite na ovaj proizvod!

Kupili ste svježu tunjevinu i niste je još upotrijebili? Ni nemojte, vratite je u trgovinu i ostanite zdravi! Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev subjekta u poslovanju...

Problemi s lososom

Ako u svom hladnjaku ili u zamrzivačima imate jedan od ova dva proizvoda ili oba pripazite i vratite ih u trgovine, jer su potencijalno...

Koliko često prati ruke?

Pranje ruku šest do deset puta dnevno znatno smanjuje rizik za infekciju koronavirusom, sugerira istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Znanstvenici s University College London su...